Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Maria Joao Pires aflokkede det kæmpestore Steinway en krystallinsk klangverden

Anslaget er mesterpianistens sjælelige dør ud til omverdenen, og hos portugisiske Maria Joao Pires udløste det, hvad man kunne kalde en apollinsk tilgang til Wolfgang Amadeus Mozart. Tivoli-koncerten havde Pires som den altoverskyggende personlighed, men Tivoli Copenhagen Phil og den unge italienske dirigent formåede ikke at komme på højde med hende
Mesterpianisten Maria Joao Pires var hele vejen en fryd at følge, skriver musikanmelder Valdemar Lønsted.

Mesterpianisten Maria Joao Pires var hele vejen en fryd at følge, skriver musikanmelder Valdemar Lønsted.

Marion Kalter/Ritzau Scanpix

Kultur
14. juni 2022

Maria Joao Pires hører til kategorien af undtagelsespianister. Den i dag 77-årige portugiser har så vidt muligt holdt sig uden for hovedstrømmens glimmer og gjalden, bag hendes tilsyneladende selvudslettende fremtoning gemmer sig adelsmærker som renfærdighed og en uhyre viljefast balance mellem sig selv og komponisten i opførelsen. Pires er blevet en levende legende for feinschmeckere, og den mest præcise måde, man kan omskrive hendes verden på, er ved at se på de to komponister, hun er vendt tilbage til igen og igen: Mozart og Schubert. Den første på flugt ud i en evig sfærisk dans, den anden med det mægtige melodiske åndedrag forbundet med en langstrakt tidsdimension.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her