Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

I ’Skygge og svalhed’ bliver vold i hjemmet beskrevet med samme intime præcision som en fodboldkamp

Finlandssvensk debutant Quynh Tran fremkalder knivskarpe billeder i prisbelønnet familieskildring
Quynh Tran, som er psykolog og uddannet fra den svenske forfatterskole på Biskops-Arnö, leger behændigt med klicheer og læserforventninger.

Quynh Tran, som er psykolog og uddannet fra den svenske forfatterskole på Biskops-Arnö, leger behændigt med klicheer og læserforventninger.

Kevin Chang

Kultur
17. juni 2022

I finlandssvenske Quynh Trans tredobbelt prisbelønnede roman Skygge og svalhed er fortælleren en lillebror. Han navngives aldrig, og selv om hans perspektiv er næsten altdominerende, er han ikke romanens hovedperson. Som en opmærksom satellit kredser han nemlig om Má og Hieu, mor og storebror.

De tre er kommet som flygtninge til Finland fra Vietnam. Má arbejder på vaskeri og drømmer om at tjene flere penge. En overgang slår hun sig op som privat udlejer af dubbede film til byens vietnamesiske mindretal. Hun omgås mest andre vietnamesere, mødes med dem til poker og på konditori. I sin fritid fotograferer hun. Hieu drømmer om piger. Han kaster sig ud i teenagelivet og lander uheldigt. Imens passer fortælleren sin skole og dropper at gå til fodbold, fordi han føler sig bestemt til noget større. Men intet optager ham så meget som at tænke over den familie, han selv er en stille, observerende del af.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her