Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

Er sex allerede for fri eller slet ikke fri endnu?

Det er sjældent, vi tænker det sådan, men en af den moderne tidsalders vedvarende og konstitutive debatter handler om sex, om hvad der sker, hvis frihed også er seksuel, og om man kan være fri i det seksuelle eller uden det seksuelle. To bøger tager endnu en runde i debatten
Sex og frihed hænger sammen, og mange frihedskampe finder sted omkring det seksuelle. Her ses abortrettighedsforkæmpere, som har lænket sig fast ved indgangen til rådhuset i Los Angeles efter den amerikanske højesteret har omgjort Roe vs. Wade-afgørelsen fra 1973.

Sex og frihed hænger sammen, og mange frihedskampe finder sted omkring det seksuelle. Her ses abortrettighedsforkæmpere, som har lænket sig fast ved indgangen til rådhuset i Los Angeles efter den amerikanske højesteret har omgjort Roe vs. Wade-afgørelsen fra 1973.

Etienne Laurent/Ritzau Scanpix

Kultur
16. juli 2022

Der er mig bekendt ingen forfatning eller menneskerettighedstraktat, der eksplicit har nævnt og beskyttet seksuel frihed. Men sex og frihed hænger sammen. Ikke kun fordi en væsentlig del af vores kropslige autonomi afhænger af retten til selv at vælge eller fravælge seksualpartnere, men også fordi mange af fortidens såvel som nutidens frihedskampe finder sted i og omkring det seksuelle. Tænk på kampene kloden rundt om retten til fri abort, homo- og transrettigheder, samtykkelovgivning, legalisering eller kriminalisering af prostitution.

Ikke kun aktuelt, også historisk har man vidst, at frihed og seksualitet lever forbundne liv. Et vældigt og spændende værk kunne skrives om, hvordan seksualitet, særligt frygten for den tøjlesløse seksualitet, lurer lige under ethvert skridt mod større frihed. Særlig var frygten for alle dem, der, hvis man gav dem lidt frihed, straks ville løbe nøgne ud i gaderne og hore løs, til civilisationen gik under.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Sex og frihed hænger sammen "
Når mange snakker om Frihed.
Så er det DERES frihed. Og mange gang, tilmed frihed fra konsekvenser af deres valg. Og det er samfundet der skal tilpasser sig deres frihed.

Når du har frihed til at gøre, har jeg så frihed til at sige fra?

Frihed eller ej
Alt hvad vi gør, eller ikke gør. Så er der en pris og konsekvenser forbundet med dette. Personligt eller på samfundsniveau.

For hvor starter og slutter den personlige frihed.

Kristian Larsen

Marx sagde, at frihed i klassesamfundet hviler på den fattiges frihed til at dø af sult. Tilsvarende er der mange (måske rigtig mange) der giver samtykke til sex for at få noget andet. Fri sex er ideologi og har ikke noget med frigørelse at gøre. Diskussionen har nogle usagte præmisser om allerede frigjorte og suværene sexualpartnere, som ikke er sande, og som vil komme tydeligere frem, når diskussionen snart breder sig til spørgsmålet om sex med familiemedlemmer og dyr.

@Kristian Larsen
Kan desværre kun sige ja, for vi er nået dertil, hvor vi skal "hylde, Det at nedbryde grænser, fordi vi SKAL nedbryde grænser, under påstanden om ellers undertrykker vi, eller er gammeldags Osv.

Ikke at vi stopper op og spørger os selv, er dette en god ting at nedbryde denne grænse? og hvad er konsekvenser forbundet med, at vi nedbryde denne grænse?
For os selv og samfundet som helhed, og hvor fører dette hen?

Ser man på forskelle mellem en Japansk Gay parade og en Gay parade fra vesten.

Den ene handler om at giver plads, den anden handler om at "hylde" og dyrke
(og tage dine børn med).

An old Cherokee is teaching his grandson about life. “A fight is going on inside me.” He said to the boy.

“It is a terrible fight and it is between two wolves. One is evil – he is anger, envy, sorrow, regret, greed, arrogance, self-pity, guilt, resentment, inferiority, lies, false pride, superiority, and ego.” He continued, “The other is good – he is joy, peace, love, hope, serenity, humility, kindness, benevolence, empathy, generosity, truth, compassion, and faith. The same fight is going on inside you – and inside every other person, too.”

The grandson thought about it for a minute and then asked his grandfather, “Which wolf will win?”

The old Cherokee simply replied, “The one you feed.”

Hans Larsen, Kristian Larsen, Inge Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Kan vi ikke i første omgang erkende og vedtage at intet liv uden sex.
Men vi har outsidere altså mennesker som har andre præferencer og skal de gemmes væk og leve skjult og i skam? nej selvfølgelig.
Men det at der tidlige via de religiøse normer og vel stadig i flere religiøse normer/moral bliver sat grænser for om det at elske bare kan være for sjov?
Det er vel især her kampen står og ja så har nogle mænd en ide om at det mellem benene har så stærke behov for anerkendelse og g beundring at det må være rimeligt de kan betale for at få lysten dæmpet eller modsat tror at denne tingest kan bruges i magtens tjeneste: hvis du ikke beundrer min :... eller tager imod kan du kigge i vejviseren efter et job.
I min optik som nu 76 årig er jeg abdolut anerkender af at nogen hygger sig uden at skulle være tynget af det, Men personligt synes jeg til en hver tid at det bedste er sex i en slags kærlighed og tryghed, hvor to mennesker er et. Så kald mig gammeldags :)