Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Brinkmanns nye bog vil begejstre hans fans – og bekræfte kritikerne

I Svend Brinkmanns sympatiske, men strittende, forsvarsskrift skal tankefuldheden bringe os i kontakt med virkeligheden, være kilde til sand glæde og agere kritisk instans i samfundet

Brinkmann bruger ikke de mange referencer i bogen til at give det modspil eller den kant, som kunne gøre diskussionen af hans ideer mere intens.

Peter Nygaard Christensen

Kultur
26. august 2022

Hele Danmarks Svend er tilbage med en ny bydeform, denne gang lyder psykologens påbud: Tænk! Det skal vi gøre, fordi den gode tænkning er en værdi i sig selv, og den er med til at realisere, hvad et menneske er. Det er svært at være uenig i ret meget i grundindstillingerne til Brinkmanns projekt.

Han beskriver vores samfund som præget af instrumentel fornuft, som giver det tankefulde liv dårlige vilkår. Hvis vi overhovedet tænker, tænker vi for at finde løsninger, men det gode tankeliv er præget af meningsskabelse, hvor man lader tankerne vandre, hvorhen de vil, uden at efterstræbe et facit.

Sand tænkning kræver tålmodighed og opmærksomhed, og det er dyder, samfundet nærmest har umuliggjort. Den sociale acceleration og den instrumentelle fornuft er modpoler til alt det gode, tænkningen kan give, når vi lader nysgerrighed, tvivl og grundighed råde. I sidste ende kan det tankefulde liv føre til dyb glæde og menneskelig lykke, som det for eksempel hedder: »Glæden ved at orientere sig og fordybe sig i verden uden andet formål end at blive klogere på den er et grundlæggende karakteristikum ved et tankefuldt livs lykke.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ib Jørgensen

Kære Svend, ide til din næste bog:

"Træk vejret"