Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Rørende film om dødsstraf sender hård kritik op gennem det iranske system

Den smukke, iranske film ’Balladen om den hvide ko’ handler om den iranske dødsstrafs konsekvenser for involverede i flere led af den grusomme kæde. Men den handler også om forsøget på at sone sin skyld – og hér gør den også ondt
Det er den ene instruktør af det iranske drama ’Balladen om den hvide ko’, Maryam Moghadam, der spiller hovedrollen som Mina, hvis mand bliver henrettet. Det gør hun med en glødende værdighed.

Det er den ene instruktør af det iranske drama ’Balladen om den hvide ko’, Maryam Moghadam, der spiller hovedrollen som Mina, hvis mand bliver henrettet. Det gør hun med en glødende værdighed.

Angel Films

Kultur
1. september 2022

I begyndelsen af den smukke, iranske film Balladen om den hvide ko er der et citat fra Koranen, hvor Moses siger til sit folk: »Allah befaler jer at slagte en ko.« Hvortil folket svarer: »Gør du grin med os?« Så er der et billede af en hvid ko midt i en fængselsgård med sortklædte fanger langs væggene.

De iranske instruktører Behtash Sanaeeha og Maryam Moqadams nye film handler om dødsstraf. Og som landsmanden Mohammad Rasoulofs Der er ingen ondskab fra 2020, så behandler Balladen om den hvide ko også den iranske dødsstraf og konsekvenserne for de efterladte og for dem, der idømmer eller udfører den.

Begge film er bandlyst i Iran. Balladen om den hvide ko klarede sig forbi komiteen, der tillader, at man overhovedet filmer. Men da instruktørerne afleverede den endeligt klippede udgave til den anden – og strengere – komité, der giver tilladelse til offentlige fremvisninger, blev det et nej derfra.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her