Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Salman Rushdies sprudlende roman ’De sataniske vers’ gør grin ikke bare med islam, men med alt

Rushdies energiske og sprogligt sprudlende roman ’De sataniske vers’ gør grin med alt – fra terrorister til basketballspillere, fra politiske flygtninge til eksilerede forfattere

Jesse Jacob

Kultur
19. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

To mænd falder ned fra himlen. Gibreel Farishta, Bollywoods mest berømte skuespiller, og Saladin Chamcha, der som britisk radio- og tv-skuespiller kan lægge stemme til hvad som helst, er begge på vej til London, da deres fly fra Indien sprænges i luften af terrorister. De to mænd styrter ned i den engelske kanal, men overlever på mirakuløs vis. Dog begynder Gibreel at hallucinere om, at han er en engel, mens Saladin forvandler sig til et djævlelignende væsen med fæl lugt og hale og det hele.

Således starter en af verdens mest kontroversielle bøger, Salman Rushdies De sataniske vers, der udkom i 1988 og af muslimske ledere blev anset for så krænkende over for deres religion, at Irans daværende leder året efter i en fatwa opfordrede til drab på forfatteren. Siden da har Salman Rushdie levet først under jorden og siden med livvagter, hvilket dog ikke forhindrede en 24-årig mand i at knivoverfalde ham under et arrangement i staten New York sidste fredag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kasper Pedersen

Der er bare nogen der ikke ejer humoristisk sans.
Mere satire, tak.
Hvordan skal de ellers lære det?

Ervin Lazar, Ole Meyer, Flemming Olsen, Tonny Vorm og Jonathan Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Er De sataniske vers en bog man skal læse, altså er den virkelig god - eller sjov - også for én som kun er vant til at læse vestlig litteratur? Spørgsmålet er ligeså oprigtigt, som det måske er fordomsfuldt. Og ja ja, man kan selvfølgelig bare læse nogle anmeldelser, men alligevel, nu spørger jeg her?