Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Andrew Dominik yder på ingen måde Marilyn Monroe retfærdighed med den rædselsfulde ’Blonde’

Den næsten tre timer lange og dræbende kedelige Netflix-film om Marilyn Monroe, ’Blonde’, har held med at umyndiggøre Monroe helt som menneske. Det er i dén grad skuffende
Andrew Dominik genskaber mange ikoniske øjeblikke med og billeder af Marilyn Monroe i ’Blonde’.

Andrew Dominik genskaber mange ikoniske øjeblikke med og billeder af Marilyn Monroe i ’Blonde’.

Netflix

Kultur
29. september 2022

Jeg holder meget af Marilyn Monroe. Ja, hun var smuk og sexet og havde yppige former, en forførende stemme og øjne, man kunne drukne i. Men først og fremmest var hun en begavet skuespiller, der om noget forstod komikkens væsen og virkelig havde timing og funny bones.

Hun var aldeles vidunderlig i film som for eksempel Billy Wilders Den søde kløe (1955) og Ingen er fuldkommen (1959) og Howard Hawks’ Gentlemen foretrækker blondiner (1953). I dem overholder hendes blonde figurer tilsyneladende spillereglerne i en mandsdomineret tid og verden, men de spiller i virkeligheden deres eget spil og får med et blik, en håndbevægelse eller et kast med hovedet vist publikum, at de bestemt ikke er så dumme, som man måske skulle tro.

At Monroe også kunne spille drama, beviste hun i indtil flere film, ikke mindst Henry Hathaways Niagara (1953) og John Hustons De frigjorte (1961), der også blev hendes sidste film. Hun døde nemlig i 1962, blot 36 år gammel. Men det var og blev de musikalske komedier, som op gennem 1950’erne gjorde hende til sexsymbol og filmstjerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alan Frederiksen

Prøv at se filmen "My Week With Marilyn".

"My Week with Marilyn er baseret på dokumentarfilminstruktøren og forfatteren Colin Clarks erindringer og handler om dengang i midten af 1950’erne, hvor det amerikanske sexsymbol kom til England for at lave film med selve indbegrebet af forfinet engelsk teaterkunst, skuespilleren og instruktøren Laurence Olivier.
Olivier, der i filmen spilles af Kenneth Branagh, har svært ved at acceptere Marilyns uberegnelige adfærd — hun kommer hele tiden for sent til optagelserne, nogle gange kommer hun slet ikke — og fra begyndelsen har han en fornemmelse af, at filmen, komedien Prinsen og korpigen (1957), bliver en katastrofe (det gjorde den dog ikke, selv om den heller ikke er blandt hverken hans eller hendes mest mindeværdige bedrifter)."
https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2012/01/sexsymbolet-teaterl...

Torben Lindegaard og Christian Monggaard anbefalede denne kommentar
Bjarne baf@email.dk

Se også Socialistisk Biblioteks Tidslinje 1. juni 1926 - bl.a. om, hvordan Marilyn Monroe blev overvåget af FBI pga. hendes omgang med kommunister og fagforeningsfolk.
https://socbib.dk/1926/#19260601