Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Graeber og Wengrows bog om menneskene inden historien er en guldgrube af viden og tolkning

En grundig historie om menneskene inden historien. Misforståelser og fejltolkninger har præget den menneskelige historiefortælling – årtusinder før skriften. Men det betyder selvsagt ikke, at menneskene ikke havde nogen historie

I tiden før tiden blandt menneskene før historien med vidnesbyrd på skrift er vores forestillinger om den afgrundsdybe fortid tilbøjelige til at lade sig bestemme af tavsheden. Men fundet af Grauballemanden har gjort det muligt for at os at blive klogere på fortiden.

 

 

Kjeld Olesen/Ritzau Scanpix

Kultur
9. september 2022

I tiden før tiden blandt menneskene før historien før vidnesbyrd på skrift, hvor kilderne kun taler deres ordløse sprog i skrøbelige fund, er vore forestillinger om den afgrundsdybe fortid tilbøjelige til at lade sig bestemme af tavsheden. Netop den forveksles med indsigt i en verden, der for en overfladisk betragtning synes så langsommeligt forandrende, at verden og fortidsmenneskenes håndtering af virkeligheden forekommer næsten statisk. Stenalderen varer evigheder, har man set én jættestue, behøver man ikke flere for at påstå denne tilsyneladende tusindårige stilstand. Det samme om lignende kunstigt afgrænsede perioder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er ikke meget mere end et halvt år siden, at Mikkel Thorup anmeldte det engelske version af denne bog i Information (væsentligt mere kvalificeret end Georg Metz). Da Metz ikke forholder sig til oversættelsen synes jeg, at denne anmeldelse er noget overflødig.

Bjarne A. Frandsen

Ifm. David Graebers død i 2020 har Socialistisk Bibliotek samlet materiale om ham, heriblandt om om den anmeldte bog, som har givet anledning til en del kritik, bl.a. fra de socialistiske antropologer Nancy Lindisfarne and Jonathan Neale + Chris Knight: ‘The Dawn of Everything’ gets human history wrong (Climate & Capitalism, December 17, 2021). "The two reviews, both from materialist anthropologists, argue that its account of human history ignores masses of contrary evidence, and that its political argument is idealist and voluntarist.”
https://climateandcapitalism.com/2021/12/17/the-dawn-of-everything-gets-...
Se flere anmeldelser af bogen (de fleste kritiske) på Socialistisk Biblioteks Tidslinje 2. september 2020 (scroll ned til Bøger/Books). https://socbib.dk/2020/#20200902

Marie-Christine Poncelet

En lidt overraskende sammen ligning , Georg Metz laver mellem nordamerikanske stammers folkefest med tortur af krigsfanger og kong Ludvig den 16 s henrettelsen på plads de Greve i Paris foran en opstemt pøbel.
Det vil måske har været mere rigtigt at sammenligne offentlige henrettelser og tortur udført af kongemagten imod egne borger med nordamerikanske stammers folkefest, begge udført for at fastholde en samfunds orden. Ludvig den 16 s henrettelsen var for at ændre en samfundsorden.
Danmark er selvfølgelig en kongerige og Dronning Elizabeth er lige død, så henrettelsen af en kong symbol for flere århundreder år s undertrykkelse kan måske virke lige så grusomt som tortur af fanger i en ritualliseret folkefest.