Holberg holder fremtiden åben

Dansk teaters 300-års jubilæum er blevet grundigt fejret – fra ’Jeppe på Bjerget’ som slotsudflugt til ’Den Vægelsindede’ som datingcomedy. Og med en manisk Holberg, der formildes af en munter kvinde med kaffe i ’Den Poetiske Raptus’
Anders Juul spiller den maniske Holberg, da han pludselig rammes af skrivelidenskab og skriver mere end 25 komedier på fem år, i’ Den poetiske raptus’ på Folketeatret.

Anders Juul spiller den maniske Holberg, da han pludselig rammes af skrivelidenskab og skriver mere end 25 komedier på fem år, i’ Den poetiske raptus’ på Folketeatret.

Robin Skjoldborg

Kultur
28. september 2022

Teater på dansk var intet mindre end en kulturrevolution, sagde formanden for jubilæumsåret Dansk Teater 300 år, Mikkel Harder Munck-Hansen, da han holdt hyldesttale ved festforestillingen i Skuespilhuset i søndags.

De store ord har været fremme, da Dansk Teater 300 år blev fejret i løbet af den seneste uge. Særligt komedierne af Ludvig Holberg (1684-1754) er blevet hyldet hidsigt. I fredags blev der afsløret en ny mindeplade for Teatret i Lille Grønnegade (i det nuværende Ny Adelgade 10), hvor Holberg fik spillet sine komedier 1722-1728. Bagefter fik Holbergs statue foran Det Kongelige Teater en ærefuld laurbærkrans af den norske ambassadør i Danmark – og bagefter var der hyldest midt på Kongens Nytorv.

Den 83-årige skuespiller Lone Hertz holdt en brandtale om vigtigheden af teatrets kunstart. Hun debuterede som tiårig som den lille pige i Ordet af Kaj Munk på Det Kongelige Teater i 1949, og hun har siden været både teaterdirektør og rektor for skuespillerskolen. Så hun lyste i sig selv som en spillevende teaterhistorisk erindring i solskinnet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her