Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Melanie Kitti debuterer som nynordisk gotiker, men mest af alt som helt sin egen

Debutanten Melanie Kitti viger hverken tilbage for symboler eller materie i den trykkende ’Halvt urne, halvt gral’. Det er både originalt og godt
Kultur
9. september 2022
Melanie Kitti er født i Sverige, men uddannet fra Kunstakademiet i Oslo og Kunstakademiet i København – og fra Forfatterskolen herhjemme. Vi har med andre ord at gøre med en vaskeægte pan-skandinavisk kunstner.

Melanie Kitti er født i Sverige, men uddannet fra Kunstakademiet i Oslo og Kunstakademiet i København – og fra Forfatterskolen herhjemme. Vi har med andre ord at gøre med en vaskeægte pan-skandinavisk kunstner.

Simone Lilmoes, Gyldendal Medie

Det er en bemærkelsesværdig digtsamling, som forfatterskoleuddannede Melanie Kitti debuterer med. Digtene er halvt dagbogsfortællende, halvt mytologiske, ja, halvt det hele, endda også i titlen: Halvt urne, halvt gral. 

Kitti digter om et pigejeg, som er på vej ud af barndommen, men ikke finder ledige pladser i de voksnes rækker. »I’m not a girl, not yet a woman,« sang popprinsessen Britney Spears, og det samme kunne siges om Kittis digte, bortset fra, at der er noget langt mere mørkt og mudret på spil – her er sprækken mellem barn og voksen en bundløs afgrund.

Digtene kredser om æggemasse, der splattes, om sorte masker, der kryber ud gennem pigens ben, om dej, der stikkes i sko for at fylde dem ud. Materien er, som pigen, ufærdig, og i højere grad i færd med afvikling frem for udvikling. Brysterne klør i for små bh’er.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her