Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

Det nationale kunstmuseum sprængt i stykker indefra

’Forbindelser’, efterårets udstilling på Statens Museum for Kunst, er et stort fællesværk, der med postkort fra et land, der ikke længere findes, og falske nationalscener splitter ideen om en homogen kulturstat ad. Det er godgørende sabotage midt i æstetikkens højborg

Suada Demirović: ’Home – the terrible beauty of unbelonging’ (2021)

Thomas Andersen

Kultur
16. september 2022

Næseborene fanger hurtigst, at noget er på færde. 

Helt oppe på tredje sal på Statens Museum for Kunst, så langt fra indgangspartiets bornholmske granit, som man overhovedet kan komme, findes et værk, som de færreste når frem til. Man kan ellers bare følge den søde, let krydrede duft derop. Den stammer fra et par stablede baller af hø. Oven på det tørrede græs står et vakkelvornt tørrestativ med skjorter og T-shirts hængt til tørre.

Værket hedder »Cleaning Times« og er skabt af den danske, jugoslaviskfødte kunstner Ismar Čirkanagić. Og hvor organisk, endda bonderomantisk det end ser ud med marken, der er mejet, og tøjet, der er skrubbet, er klangbunden en anden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her