Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ny dokumentarfilm fortæller om David Bowie i drømmens kaossprog – og formidler hans geniale dødsbevidsthed

Det er filosoffen, livselskeren, vovehalsen David Bowie, der portrætteres i det smukke mindfuck, der er dokumentaren ’Moonage Daydream’. Den fortæller os, at vi med Bowies død ikke kun tabte en stor kunstner. Vi tabte også en mand, der elskede livet og anerkendte døden på vegne af os alle
’Moonage Daydream’ er et indre portræt snarere end en biografisk dokumentar. Drømmens kaosflow hersker lige så ofte som fortællingens struktur, skriver Ralf Christensen.

’Moonage Daydream’ er et indre portræt snarere end en biografisk dokumentar. Drømmens kaosflow hersker lige så ofte som fortællingens struktur, skriver Ralf Christensen.

Universal Pictures

Kultur
15. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Han ser sig selv som et eksperiment. Han placerer sig selv i situationer, som han ikke tror, han kan klare, forklarer en orangehåret og mildt kokainhøj David Bowie på bagsædet af en limousine på vej gennem Californien.

Så her i dette interviewklip fra midt-70’erne er han flyttet til L.A. og ender med at bo der i to år. »En by, jeg afskyer,« siger han.

Han ser også sig selv som en samler af personligheder og ideer. »Jeg har aldrig været sikker på min personlighed.« Han tror ikke på et fast selv, alt er flygtigt, alt er fragmenteret.

Det kan man også sige om Brett Morgens fremragende dokumentarhallucination Moonage Daydream. Den former sig som et astronomisk, eksistentielt, kokainheftigt, lsd-spirituelt megatrip gennem filosoffen, livselskeren, vovehalsen og den så elegant habituelle kunstners liv og levned.

Med Cobain: Montage of Heck leverede den nu 53-årige amerikanske Morgen i 2015 også en smukt meddigtende musikdokumentar – om Nirvana-forsangeren Kurt Cobain. Men Moonage Daydream er next level.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Smuk anmeldelse, tak!

Henrik Jandorf, Kenneth Krabat, Maya Drøschler, Morten Hjerl-Hansen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar