Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ny roman er et tiltrængt historisk perspektiv på den lange europæiske tradition for sexisme

I den østrigske forfatter Monika Helfers roman ’Pakket. En familie’ kombineres den sociale dagsorden på fortræffelig vis med et skarpt blik på de voldsomme køns- og magtrelationer i begyndelsen af det 20. århundrede
Monika Helfers roman handler om de mangfoldige lag af supplerende afhængigheder, som kvinder historisk set har været fanget i.

Monika Helfers roman handler om de mangfoldige lag af supplerende afhængigheder, som kvinder historisk set har været fanget i.

Horst Galuschka/Ritzau Scanpix

Kultur
23. september 2022

Det er ikke længe siden, man i Danmark stadig yndede at fremstille sig selv som et uhyre oplyst land, hvor ligestillingen mellem kønnene for længst var gennemført, og hvor eventuelle forskelle i løn eller indflydelse udelukkende skyldtes de involverede personers egne, individuelle og selvstændige valg. Sexisme, mandschauvinisme og toksisk maskulinitet var selvsagt noget, som ’de andre’ – det vil sige: indvandrerne – bragte med sig direkte fra middelalderen, og som ’vi’ intet havde med at gøre.

Efter Sophie Linde og den omsider også i Danmark opblussede #MeToo-debat er der blevet mere stille omkring disse undskyldnings- og eksternaliseringsdagsordener, der placerer problemerne uden for vores eget samfund og kultur og dermed gør sig blind for vores egen historie med sexisme og seksualiseret vold.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her