Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

En østers på et barokmaleri er ikke bare en østers

Gl. Holtegaard viser for tiden, hvordan det universelle tema mad udfoldes i barok- og ny dansk samtidskunst. Forfatter Kristina Nya Glaffey anmelder her udstillingen og beretter om en sociologiprofessors udlægning af madens mange betydninger
Pieter Claesz: ’Opstilling med skinke’ (1625).

Pieter Claesz: ’Opstilling med skinke’ (1625).

Nivaagaards malerisamling

Kultur
30. september 2022

Godt, jeg ikke ved nu, hvad jeg senere på dagen skal erfare, da jeg sidder her ved mit firkantede træbord i Spiseriets lille efterårssolbeskinnede gårdhave bag bøgehækkene, der omkranser fliserne og markerer smørrebrødsrestaurantens territorie inden for området af den tidligere herregård Gl. Holtegaard, der siden 1976 har fungeret som udstillingssted – og ikke som landsted og pynteknap i flæseskjorten på Kgl. Hofbygmester Lauritz de Thurah og hans slavehandelsafledte velhaveri. Så ville jeg nemlig være pinligt bevidst om, at de ældre mennesker i pastelfarvede skjorter og hørbukser, som åbenbart er det dominerende segment af gæster i etablissementet sådan en tidlig tirsdag eftermiddag, og som jævnligt siver ud ad døren og forbi mig på vej hen til parkeringspladsen, med stor statistisk sandsynlighed antager mig for – ikke blot mindre feminin, end hvis jeg havde haft en, for eksempel, salat stående på bordet foran mig, men også dummere og dårligere til mit arbejde, som jeg sidder dér og sætter min labert majonæseoverdyngede lækkerbisken af et kæmpestort stykke smørrebrød til livs.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Jeg skal da lige for, at Kristina Nya Glaffey gør sig nogle tanker og saftige fantasier over den mad, hun bliver præsenteret for og spiser.

Jeg har godt nok aldrig været klar over, at et måltid mad kan sætte så meget i gang hos kvinder. Måske det fordi jeg er en mand - og vegetar. Og måske mangler fantasi.
Men godt nok sjovt at læse.
Men alligevel: Har alle kvinder det sådan? Jeg vil da gerne have en second opinion, eller flere...:)

Lise Lotte Rahbek

Det minder mig lidt om gymnasietidens dansktimer, hvor vi skulle analysere tekster og billeder, og der ALTID var seksuelle symboler at finde. Det blev lidt.. kvalmt.
Nogle gange er en gulerod bare en gulerod.

Ditlev Palm, Ib Gram-Jensen, Frederik Schwane og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar

fanemegodt skrevet