Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Rystende smuk roman om sød, fælt stinkende og fodboldtrøjesyntetisk virkelighed i Glasgow

Douglas Stuart har skrevet en brutal og rystende smuk roman om umulig kærlighed i 90’ernes betongrå og regnvåde Glasgow
Kultur
30. september 2022
Douglas Stuarts ’Unge Mungo’ er stor romankunst og handler om 15-årige Mungo Hamilton, som bor i et lille kvarter i betongrå og regnvåde Glasgow.

Douglas Stuarts ’Unge Mungo’ er stor romankunst og handler om 15-årige Mungo Hamilton, som bor i et lille kvarter i betongrå og regnvåde Glasgow.

Clive Smith/AFP/Ritzau Scanpix

For 15-årige Mungo Hamilton er verden et lille sted: et kvarter i Glasgow, hvis grænser han aldrig krydser. Det er en verden under et låg af tunge skyer, sølet af regn og billig alkohol med en duft af aggressiv parfume og våde smøger, hvor unge drenge udkæmper en evig religiøs krig mellem protestanter og katolikker, mens de voksne sidder parkeret i stilhed foran flimrende tv-skærme efter massefyringer på byens skibsværfter, en verden i skyggen af Thatcher.

Det er et monotont, gråt og farligt sted, hvor volden er en del af hverdagen, hvor fremtiden giver lige så lidt mening at forestille sig som træerne og vandet uden for byen. Alligevel er det en overvældende nuanceret virkelighed, sød og fælt stinkende, kradsende og fodboldtrøjesyntetisk (Rangers eller Celtic), som skotske Douglas Stuart maner frem i den mesterlige opfølger til Manbooker-prisvinderen Shuggie Bain fra 2020.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her