Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

Dansk oscarhåb er en seriemorderthriller, der klæder det iranske kvindehad af til skindet

Med Danmarks oscarhåb, ’Holy Spider’ – om en iransk seriekvindemorder – rammer Ali Abbasi direkte ned i en tid, hvor kvinder er på gaderne i oprør over deres kår i Iran. Og så bæres filmen af en sublim hovedrolleindehaver, iranske Zar Amir Ebrahimi
Iranske Zar Amir Ebrahimi spiller hovedrollen som journalisten Rahimi, der jagter en seriemorder i Ali Abbasis ’Holy Spider’. Foto: Camera Film/Nadim Carlsen

 

Iranske Zar Amir Ebrahimi spiller hovedrollen som journalisten Rahimi, der jagter en seriemorder i Ali Abbasis ’Holy Spider’. Foto: Camera Film/Nadim Carlsen

 

Kultur
14. oktober 2022

Tørklædet, det i Iran så vildt omdiskuterede tørklæde. Hvor meget af kvindens hår skal det dække, når hun er i det offentlige rum? Og hvor stramt skal denne hijab egentlig sidde om håret? Det er en diskussion om millimeter, som kan føres – for iranske kvinders vedkommende – med livet som indsats.

Medlemmer af det iranske moralpoliti mente, at den 22-årige iransk-kurdiske Mahsa Amini var gået over grænsen. Hun var på besøg hos sin bror i Teheran, da hun den 13. september i år blev stoppet på gaden og arresteret for med sin hijab at have overtrådt påklædningsloven. Loven stammer fra Khomeinis revolution i 1979, men fik en stramning i en detaljeret 119 sider lang tekst udelukkende om hijabben i august i år.

Ifølge andre arresterede kvinder i politivognen blev hun tævet voldsomt af moralpolitiet. I hvert fald sendte svære hovedskader hende i koma. Hun blev indlagt på hospitalet, hvor hun døde tre dage senere den 16. september.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Susanne Helmer

Fortrinlig god anmeldelse !

Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Erik Karlsen og Ole Eskesen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Susanne Helmer 12. oktober, 2022 - 12:22

"Fortrinlig god anmeldelse !"
citat fra læserbrev

Du har ret; men jeg ville aldrig i livet vove mig ind i biografen,
for at se en film med 16 kvindemord - i nærbillede -
og med kvælende lydeffekter !!

Frank Østergaard

Holy Spider er den film, vi gerne vil se…..

Filmen rummer en række overbevisende skuespilspræstationer - det var i det hele taget en film, vi var nødt til at tale om efter fremvisningen - også selv om det var midt på gaden - midt mellem hinanden.
Nuvel - en oscarkandidat er den - og voldsom.

Filmen kan ses i Park Bio søndag.

Stødende kommentar
Comment *