Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Ian Kershaw har skrevet ny stor bog om de mennesker, der byggede og ødelagde Europa

Ny bog om tolv ekstraordinære europæiske ledere i det 20. århundrede er en guldgrube af oplysninger og nye synsvinkler. Den er af stor værdi til at forstå det Europa, der nu igen står i kriser til halsen

Margaret Thatcher er en af de tolv personer, Ian Kershaw portrætterer, fordi de på forskellig vis blev afgørende for det moderne Europa.

Johnny Eggitt

Kultur
14. oktober 2022

Der Mensch ist was er ißt, som tyskerne siger med et umiddelbart uoversætteligt ordspil: mennesket er, hvad det er (og spiser).

Havde Hitler haft mere sunde nærende kostvaner end alt for mange flødeskumskager, fordi han var vegetar og altid sulten, havde han måske været mere mild i mælet. Hvis Stalin ikke som barn af sin evigt fulde far altid fik bank, var millioner af russere og andre måske blevet skånet. Havde Margaret Thatchers far været andet end metodistpræst, var datteren måske endt som filmstjerne. Hvad angår det sidste, mente Frankrigs daværende præsident Mitterand efter det første møde med den frygtindgydende engelske premierminister, at hun havde »øjne som Caligula og mund som Marilyn Monroe«. Opvækst, familiebaggrund, påvirkninger i barndom og ungdom præger selvsagt de personer, der siden indtager skæbnebestemmende roller i verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg tvivler på at Stalin har fundet brevet fra Tito morsomt. Det er mere sandsynligt han har fundet brevet dybt foruroligende. Ikke så få historikere har gennem tiden forklaret udrensningerne fra midten af 1930erne og frem med tiltagende paranoia.