Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Den introverte pianist, der åbenbarer den nye musiks evighedsværdier

Léonie Sonnings Musikpris på en million kroner er blevet tildelt den franske pianist Pierre-Laurent Aimard. Han kvitterede med flere koncerter i sidste uge, hvor især den fænomenale beherskelse af det 20. århundredes musik stod som den indlysende motivation for prisen
Den franske pianist Pierre-Laurent Aimard kvitterede for modtagelsen af Léonie Sonnings Musikpris med flere koncerter i sidste uge. Billedet er fra hans solokoncert i Den Sorte Diamant den 4. oktober.

Den franske pianist Pierre-Laurent Aimard kvitterede for modtagelsen af Léonie Sonnings Musikpris med flere koncerter i sidste uge. Billedet er fra hans solokoncert i Den Sorte Diamant den 4. oktober.

Lars Krabbe

Kultur
12. oktober 2022

Franskmanden Pierre-Laurent Aimard er den ottende pianist til at modtage Léonie Sonnings Musikpris. Han følger efter notabiliteter som Svjatoslav Richter, Arthur Rubinstein, Krystian Zimerman, András Schiff, Alfred Brendel, Keith Jarrett og Daniel Barenboim. Aimard skiller sig ud ved at være den eneste med speciale i partiturmusikken skrevet efter Anden Verdenskrig. Det er i dette udfordrende terræn, han har været en næsten skræmmende kompetent fortolker gennem fem årtier og med to store landsmænd som læremestre: Olivier Messiaen og Pierre Boulez.

Styrkerne er mange, svaghederne få. Hvis man skal fremhæve et enkelt træk ved Aimard, må det være udtrykkets skarpt formulerede klarhed i tilgangen til et stykke musik, og dermed følger et kompromisløst fokus på artikulation, anslag, rytmisk attaque og studiet af især instrumentets yderregistre – med pedalbrugen som et afgørende medium. Klavermusik med Aimard er støvsuget for rutinevirtuositet i romantisk forstand, det er mere sammenligneligt med den æteriske spillepraksis, der er udgået fra Ravels moderne klassicisme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så fremragende kvinder findes ikke.