Døde menneskers efterladte sko udstråler en helt særlig sørgmodighed. Og det er netop det voldsomme billede af dræbte menneskers sko, der bærer forestillingen Skoene ved floden.
Udryddelsen høres allerede i de første to gentagne orgeltoner af Anders Koppel. For Skoene ved floden er en musikteaterforestilling om en af de uhyrlige jødelikvideringer under Anden Verdenskrig – i Ungarn, hvor mennesker systematisk blev dræbt ved at blive skudt og smidt i floden. I Budapest blev der i 2005 opstillet holocaustmindesmærket Skoene ved Donau, som består af 60 par stålsko på kajen langs flodens bred – skabt af filminstruktøren Can Togay og billedkunstneren Gyula Pauer til minde om de tusinder af myrdede jøder.
Netop dette kunstværk har været inspirationen for dramatikeren og instruktøren Ulla Koppel fra Verdens Mindste Teater. Hun har skrevet denne følelsesstærke forestilling, hvor skuespilleres tale og sang væver sig sammen med levende musik og med animationsfilm på bagvæggen. Og med sange, hvor ’stemme’ rimer advarende intenst på ’glemme’ – og med håb om en bedre verden.