Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Netflix-serie fortæller Spotifys vigtige kulturhistorie i højt humør – og med overrumplende slutning

Interesseret i hvordan revolutionære hackere og et smart svensk æggehoveds koderhær væltede vores musikkultur i sen-90’erne? Led ikke længere end til Netflix-serien ’The Playlist’, der beretter om skabelsen af svenske Spotify. Den er underholdende og lærerig. Og så konkluderer den hårdt og overraskende
Historien om Spotify er historien om, hvordan vores musikkultur blev væltet omkuld af revolutionære hackere og et smart svensk æggehoveds koderhær. På billedet ses skuespilleren Edvin Endre i rollen som den unge koder ved navn Daniel Ek.

Historien om Spotify er historien om, hvordan vores musikkultur blev væltet omkuld af revolutionære hackere og et smart svensk æggehoveds koderhær. På billedet ses skuespilleren Edvin Endre i rollen som den unge koder ved navn Daniel Ek.

Netflix

Kultur
15. oktober 2022

0,2 sekunder forsinkelse. Det er grænsen for, hvornår det menneskelige øre og hjerne opfatter noget som øjeblikkeligt. Alt over den tid føles, som om man venter på noget. Og så keder man sig.

Så nede i kælderen i Stockholm, hvor tech upstart Spotify holder til, der har koderne travlt med at nå ned på 0,2 sekunder. Det er grænsen for, hvor hurtigt musikken skal spille, efter at en bruger har klikket på en sang.

Vi er i Stockholm i 2006 og i den svenske Netflix-serie The Playlist. Musikbranchen er i krise, deres salgstal og indtjening er faldende, og de skyder skylden på The Pirate Bay, den svenske pioner-torrent-pirattjeneste, hvor man kan downloade musik og alt muligt andet ganske gratis. Det er illegalt, men ungdommen er ligeglad. Gratis er der ingen, der kan slå.

Pladeselskabsbranchens overlevelsesmulighed kommer fra en ung koder ved navn Daniel Ek (Edvin Endre). Han mener, han har set lyset. Musik skal være gratis for brugerne og reklamefinansieret, og det skal ske på hans streamingtjeneste Spotify.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her