Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

’En tilfældig nordmand’ er mest morsom, når den er mest absurd

Lars Saabye Christensens nye roman ’En tilfældig nordmand’ er en satire over MeToo, hvor »misforståelser bliver til ideologi«. Men den rummer også et portræt af en figur i tiden: Brokkehovedet
Kultur
21. oktober 2022
Lars Saabye Christensens nye roman, ’En tilfældig nordmand’, demonstrerer forfatterens forkærlighed for kejtede antihelte med et strejf af Tourettes syndrom.

Lars Saabye Christensens nye roman, ’En tilfældig nordmand’, demonstrerer forfatterens forkærlighed for kejtede antihelte med et strejf af Tourettes syndrom.

Ole Berg-Rusten/NTB/Ritzau Scanpix

Brokkehovedet, den sure mand, er en satirisk figur i tidens litteratur. For nylig udgav Kirsten Hammann romanen Georg-komplekset om en skriveblokeret forfatter, der er ved at gå op i limningen over hustruens skriveglæde. Kristina Nya Glaffeys To the Modern Man ser heller ikke lyst på tilværelsen, og nu kommer Lars Saabye Christensen med romanen En tilfældig nordmand, der demonstrerer forfatterens forkærlighed for kejtede antihelte med et strejf af Tourettes syndrom.

Hovedpersonen Gordon Mo ville ikke kalde sig sur, men bare en tilfældig nordmand – en lidt sær, stilfærdig mand på 59 med job i Landbrugsministeriet, hvor han »renskriver notater fra diverse arbejdsgrupper og lobbyister, som senere skulle bruges i udformningen af den til enhver tid siddende regerings politik«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Forleden var jeg i Netto hvor jeg, udover en sixpack med gule sukkerfri sodavand og en hel masse andre billige varer, fandt en kasse med auberginer til kun ti kroner stykket. Oppe ved kassen ville jeg lige sikre mig at den unge ekspedient var klar over rabatten på auberginerne, så jeg pegede på hans hæfte med priser på frugt og mindede ham om at der var rabat på "de der" - det kunne jo være han ikke kendte til auberginer og fx forvekslede dem med squach. Sidste uge var der en ung ekspedient der ikke anede hvad blomkål var!
Da jeg kom hjem så jeg at der øverst på bonnen (er også begyndt at forlange en bon hver gang jeg handler!) stod, ganske som jeg havde frygtet: 6 Squach. Ikke bare var betegnelsen forkert, antallet var også lige ganget tredoblet! Ergo, tilbage til Netto for at brokke mig, selvfølgelig kun for at få fortalt at jeg bl.a. havde købt 6 Squash Sodavand inklucive pant, samt to auberginer og at bonnen var lige efter bogen.
Det er min nye virkelighed som ægte brokkehoved. For få år siden brokkede jeg mig stort set kun fordi jeg synes det var underholdende og for at komme i kontakt med folk. I dag hænger jeg desværre på den og har svære og sværere ved at komme ud af det. Måske man skulle prøve med noget tyggegummi eller noget, for jeg har prøvet at tælle til ti, men det hjæper ikke rigtigt.