Bogkritik
Læsetid: 5 min.

Victoria Kielland foretager litterære dybdeboringer, som ville hun udforske en hule

Victoria Kielland foretager sine litterære dybdeboringer som en, der vil udforske en underjordisk hule
Kultur
18. november 2022
Titlen på Victoria Kielland roman ’Mine mænd’ lyder harmløs, men den ydre fremtoning er vildledende. Vold er et centralt emne i bogen.

Titlen på Victoria Kielland roman ’Mine mænd’ lyder harmløs, men den ydre fremtoning er vildledende. Vold er et centralt emne i bogen.

Julie Marie Naglestad

Motivet den desperat elskende kvinde er en genganger i vestlig kultur- og litteraturhistorie. I nordisk litteratur har vi J.P. Jacobsens Marie Grubbe og Jørgen-Frantz Jacobsens Barbara som fornemste eksempler. Mens den første på grund af sine stærke følelser bliver kærlighedens og mændenes offer, vil rygtet det, at Barbara har to ægtemænd på samvittigheden. Inden for dansk samtidslitteratur kunne man nævne Maria Hesselagers vikingekvinde Folkví som nyfortolkning af den elskende kvindes ødelæggende kraft. For at kunne leve den forbudte kærlighed til sin bror slår Folkví hans forlovede ihjel. At hun derved ødelægger både sit eget og brorens liv, er der ikke noget at gøre ved. Vold og destruktion fremstilles som naturlige konsekvenser af en lidenskab, der går over alle bredder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her