Kunstkritik
Læsetid: 6 min.

Ejnar Nielsen lånte fingerspidsfornemmelser hos de blinde og de syge

Sæsonens mest efterårsagtige udstilling er en retrospektiv en af slagsen med Ejnar Nielsen. Men »dødemaleren« er mere livfuld, end man lige skulle tro

Portrættet af den blinde Dagmar Andersen skærper opmærksomheden mod det, som rækker ud over synet: overfladerne og materialerne. Ejnar Nielsen: ’Den blinde. Gjern’ (1896-1898).

Den Hirschsprungske Samling

Kultur
18. november 2022

Man skulle tro, at det var arrangeret: Da jeg træder ind på Den Hirschprungske Samling en grå novemberdag for at se den maleriske pendant til årstiden, nemlig museets store Ejnar Nielsen-retrospektive udstilling, som helt kontraintuitivt er betitlet Livstegn, vrimler det med elever, fra hvad jeg skyder på er 7.–8. klasse. De er på skoletur og har tilsyneladende fået frit lejde i salene. Nu vrimler de rundt og gør, hvad store børn nu engang gør: larmer. 

Jeg kan godt lide deres selskab. De sætter spor i det tyste museums lydtæppe: De afgiver livstegn. 

Og det gør Ejnar Nielsens malerier også, hvis man lige giver dem tid. De falmede vægge bag figurerne i de berømte værker »I hans øjne så jeg døden« og »Den syge pige« er måske ikke gullige på grund af mug, skidt og fattigdom, men fordi der i alting findes en indre glød, tænker man, efterhånden som man bevæger sig frem.

Ejnar Nielsen blev kaldt dødemaleren og malede ofte mennesker, som livet ikke havde skånet for modgang. Men blandt de dystre indtryk finder man også mildhed og lys.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her