bogkritik
Læsetid: 4 min.

I erindringsbogen ’Analfabeten’ er den store forfatter Agota Kristof stadig sulten efter ord

Hun skrev kun en selvbiografisk bog, og den fylder knap 60 sider. Ikke desto mindre er Agota Kristofs ’Analfabeten’ stor europæisk litteratur om, hvad eksilet gør ved mennesker og deres sprog

Fordi Agota Kristof er så usentimental, kan hun forvandle historien om sit eget liv til en politisk fortælling om hjemløshed.

Yvonne Böhler

Kultur
25. november 2022

Hvad Marcel Proust brugte 3.200 sider på, klarer Agota Kristof (1935-2011) på omtrent 60. I Analfabeten, hendes (eneste) selvbiografiske bog fra 2004, skriver hun prunkløst om sin vej til at blive forfatter.

For Kristof er litteratur ikke en portal til fortiden eller et udslag af guddommelig inspiration. Ordene er nærmere uomgængelige, de virker på hende som en eksem, hun ikke kan lade være med at kradse i. Fra barnsben kender hun til besættelsen:

»Jeg læser. Det er som en sygdom. Jeg læser alt, hvad jeg får fat på, alt hvad jeg får øje på: aviser, skolebøger, reklamer, stumper af papir fundet på gaden, opskrifter, børnebøger. Alt der er trykt,« er det første, der står i bogen.

I 11 korte erindringsstykker med titler som »Begyndelser« og »Hvordan bliver man forfatter?« ser Kristof tilbage på sit liv. Først på den almindelige opvækst i landsbyen i Ungarn, hvor hun bilder lillebroren ind, at han er et hittebarn: »Vi har fundet dig på en mark, efterladt, helt nøgen« – og læsere vil straks genkende den kristofske sans for barnlig ondskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Her må jeg fortælle hvad der støder mig i denne anmeldelse: at anmelderen skriver om "migrantlitteratur" når der vitterligt er tale om FLYGTNINGELITTERATUR!
dette unødvendige knæfald for newspeak er skammeligt på dansk, hvor de to ord "flygtning" og "migrant" IKKE er synonymer, langt fra!

Alle, journalister såvelsom politikere, der kalder flygtninge for "migranter", bør sættes på vand&brød indtil de har læst OG FORSTÅET UNHCR's redegørelse for hvilke omkostninger og skadevirkninger det har for flygtninge at bli' kaldt migranter!!!

Det drejer sig om juridiske rettigheder (der er ingen "migrantkonvention", derimod en Flygtningekonvention - præcis den politikere vil spare penge på ved at omgå med dette nysprog!), og det drejer sig om menigmands holdning til flygtninge...
Når det er i orden at politikere og journalister fratager flygtninge deres rettigheder og deres værdighed, som fx "spyttemanden" gjorde det, og som politikeren der omtalte og viste flygtninge som ukrudt, gjorde det, så kan "vi" vel bare gøre ligeså!

Vågn op, Information!