bogkritik
Læsetid: 5 min.

Hannah Arendt om, hvordan vi kan undgå at være med til at holde totalitære regimer i live

Hannah Arendt svarer på spørgsmålet: Kan jeg holde ud at leve med mig selv? Kan jeg se mig selv i øjnene, når jeg bidrager til at holde systemer i live, jeg i bund og grund ikke kan eller vil forsvare?
Hannah Arendt taler den moralske integritet frem. Mennesket er nemlig nødt til at leve sammen med sig selv, så længe det lever.

Hannah Arendt taler den moralske integritet frem. Mennesket er nemlig nødt til at leve sammen med sig selv, så længe det lever.

Fred Stein

Kultur
25. november 2022

I 1964 holdt den tysk-amerikanske filosof, flygtning og jøde Hannah Arendt (1906-1975) foredraget Personal Responsibility Under Dictatorship i Boston. Det foreligger nu i en fortjenstrig dansk oversættelse, udgivet af forlaget KLIM, og som en slidstærk og aldeles veltimet tekst i en tid, hvori mange russere og iranere spørger sig selv, hvordan de kan undgå at medvirke til at holde totalitære regimer i live.

Med Anden Verdenskrig, Holocausts grusomheder og det tyske totalitære diktatur fra 1933-1945 som historisk intakt bagtæppe stiller Arendt to fundamentale spørgsmål, der rækker langt ud over de tolv onde år og de ufattelige rædsler, det forbryderiske nazistiske diktatur forårsagede: Hvordan undgår man at gå på kompromis med sin integritet, og hvordan fastholdes det personlige ansvar?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her