Filmkritik
Læsetid: 5 min.

På islandsk findes der mange måder at sige ’hold kæft’ og ’regnvejr’ på

Hlynur Pálmason bekræfter med det dansk-islandske kolonitidsepos ’Vanskabte land’, at han er en af Nordens mest originale filmskabere, der både lader sine centrale karakterer slå gnister og skildrer den omgivende natur, så det kan mærkes
Præsten Lucas (Elliot Crosset Hove) bliver i slutningen af 1800-tallet sat af på en øde islandsk kyst i islandske Hlynur Pálmasons historiske epos Vanskabte land.

Præsten Lucas (Elliot Crosset Hove) bliver i slutningen af 1800-tallet sat af på en øde islandsk kyst i islandske Hlynur Pálmasons historiske epos Vanskabte land.

Maria von Hausswolff

Kultur
2. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Søsyg og tynget af alt det grej, der i slutningen af 1800-tallet skulle til for at fotografere, skvatter den danske præst Lucas (Elliot Crosset Hove) omkuld, umiddelbart efter at han bliver sat af på en øde islandsk kyst. Her i det, der dengang var en dansk koloni, har hovedpersonen i islandske Hlynur Pálmasons historiske epos Vanskabte land hele to missioner. Først skal han rejse gennem den øde sydøstlige del af landet og fotografere området og dets indbyggere. Ved endemålet, en lille landsby, skal han så sørge for, at der bliver bygget en kirke, og fungere som præst.

Imens Lucas genvinder sit fodfæste, slæber hans lille hold af robuste islandske hjælpere resten af oppakningen i land: Et flere meter højt kors, en trækasse fuld af bøger, telte og proviant. Længere inde på land venter den midaldrende Ragnar (Ingvar Sigurdsson) med heste til dem. Ragnar skal vise vej og stå for selve bygningen af kirken. Ud over at være en uundværlig hjælper for Lucas viser han sig fra første øjeblik også som en indædt modstander, der tydeligvis ikke har meget til overs for den danske kirkes splejsede udsending, der knap selv kan finde ud af at komme op på en hesteryg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her