Filmkritik
Læsetid: 5 min.

Phie Ambos film om genforvildningen af Hammer Bakker er stemningsfuld, men nærig med svar

’Organiseret vildskab’ er et impressionistisk og kloggørende blik på de store forandringer, der sker for både planter, dyr og mennesker, når naturområder gøres vilde
Instruktør Phie Ambo har filmet over fire år til dokumentarfilmen ’Organiseret vildskab’.

Instruktør Phie Ambo har filmet over fire år til dokumentarfilmen ’Organiseret vildskab’.

Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix

Kultur
22. november 2022

Phie Ambos dokumentarfilm Organiseret vildskab åbner med et kig ind i en plantage, hvor træerne står på snorlige rækker, mørke, rugende og lige op og ned. Filmen skildrer genforvildningen af Hammer Bakker, et højland i bunden af Vendsyssel på omkring 2.100 hektar. De seneste cirka 100 år har der stået en nåletræsplantage, plantet med henblik på fældning og skovdrift.

Meningen med at organisere vildskaben er at omdanne 1.000 hektar til lysåben natur, fritvoksende skov og krat, samt levesteder for den naturligt hjemmehørende flora og dyrelivet. Til det sidste formål udsætter man store græsædere, vilde heste og økologiske køer. Når de spiser græs, mens de til stadighed bevæger sig rundt på arealet, lagres der organisk materiale i jorden til gavn for den naturlige vegetation. Fyrreskoven skal derimod væk, og for yderligere at styrke det organiske materiale, der vil tillade de vilde planter – træer, blomster, græsser og så videre – at genindtage området, sættes der ild til dele af skoven. Det ser dramatisk ud, og vi hører samtidig på fortællerstemmen, at fyrretræer er mere modstandsdygtige over for ild end sitkagran. Så blev man så klog!

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er en svær balance at re-wilde.
Heste, får, køer, geder er og bliver halv-domisticerede.

Hvorfor sætter man ikke elge eller krondyr derud? Bison er vist i Almindingen på Bornholm, hvordan går det? - Husker, der blev sat nogle ud fra Polen engang i nullerne.
ET er skov, et andet overdrev,- et tredje......Jo, der er vist forskel. Og så er der Vadehavet,- igen en helt anden naturtype.

Der er lige det med de store græssere, at de bliver ædt eller dør- i naturen. Mange skulle dø p.g.a. svaghed, eller i kamp, eller af alder,- som alle pattedyr.
Det ville tiltrække rovdyrene, der er lige så vigtige i den vilde natur... Hvad kan der bydes ind med her: Ravne, ulve, jærv,?

Og lortene fog de døde dyr skulle tiltrække fluer, fluerne igen ædes af flokke af fugle, igen- balance.

Men små, nuttede, vilde heste,---- ....... Hvem æder dem?

Eva Kjeldsen små nuttede heste ædes af de samme ådselsædere som æder feks bison . Det er vist kun mennesket der rangerer naturen efter nuttethedsfaktor

Min lokale DN-afdeling havde arrangeret en fremvisning af filmen i sidste uge - og jeg havde virkelig glædet mig til at se filmen. Men jeg må tilstå, at jeg blev dybt skuffet. Som anmelderen skriver, er filmen kalejdoskopisk sammensat af naturscenerier og udtalelser fra diverse interessenter - naboer, dyreaktivister, ridepiger, MTB-cyklister, entomologer samt diverse fagpersoner - primært fra den tilsynsførende kommune. Den stakkels kvinde, der må undvære duften af sine højtelskede grannåle, får fx langt mere taletid end professoren i rewilding - og sådan er det hele vejen igennem. Alle holdninger er ligeværdige, alle subjektivt funderede udtalelser får lov til at helt stå uimodsagt - også de faktuelt forkerte. Selv de faglige medarbejdere fra Aalborg Kommune udtrykker skepsis og en meget behersket entusiasme overfor projektet. Hvorfor giver filmen ikke et fagligt og videnskabeligt modspil til særinteresserernes NIMBY-holdninger? Hvorfor trækkes der ingen tråde til de mange vellykkede rewilding-projekter i ind- og udland? - “Organiseret vildskab” vil desværre med stor sandsynlighed bekræfte mange i deres tvivl om rewilding-strategien i naturnationalparkerne. Var det det, der var hensigten?

Knud Fjeldsted, Mogens Holme, Ninna Maria Slott Andersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar