Bogkritik
Læsetid: 6 min.

Biografi om Vagn Holmboe overrumpler ved at sætte et helt nyt lys på den store komponist

Thomas Michelsens biografi om Vagn Holmboe, fortæller om metamorfose og reinkarnation som drivkraften i musikkens dybde
I biografisk forstand følger vi Vagn Holmboe fra vugge til grav. Fra barndommen i det velhavende fabrikanthjem i Horsens, den tornede vej mod anerkendelse, gennembrud hjemme og i udlandet, de gyldne år på toppen til den usvækkede skaberlyst helt til det sidste leveår.

I biografisk forstand følger vi Vagn Holmboe fra vugge til grav. Fra barndommen i det velhavende fabrikanthjem i Horsens, den tornede vej mod anerkendelse, gennembrud hjemme og i udlandet, de gyldne år på toppen til den usvækkede skaberlyst helt til det sidste leveår.

Marianne Grøndahl/Ritzau Scanpix

Kultur
23. december 2022

Vagn Holmboe døde 86 år gammel i september 1996, hans musik blev hyldet vidt og bredt, i en nekrolog af en engelsk kritiker blev han omtalt som »a master of world standing, one of the greatest symphonists«. Men efter et kvart århundrede lader det til, at interessen for Holmboes musik er falmet betragteligt, også når det gælder det centrale repertoire, de 13 symfonier og 21 strygekvartetter. De sidste indspilles dog komplet i disse år for anden gang.

Det er derfor, vi behøver en inspirerende fortælling som den Holmboe-biografi, der nu foreligger med Thomas Michelsen som forfatter, musikredaktør ved Politiken. Ja, mere end inspirerende, for bogen er simpelthen overrumplende i sin afdækning af Holmboes åndelige livssyn, som giver nye perspektiver til forståelsen af hans musik. Centralt står her den buddhistiske reinkarnationstanke, som optog komponisten fra de unge år ansporet af forældrenes spirituelle interesser, og den dominerede hans tænkning i alle forhold til det sidste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her