Bogkritik
Læsetid: 7 min.

Ingeborg Bachmann beskriver fascismen i parforholdet

Ingeborg Bachmanns ufuldendte roman ’Franzas bog’ er ideologikritik for fuld skrue, men samtidig stor og mærkværdig skrivekunst
»Manuskriptet forekommer mig at være en hjælpeløs hentydning til noget, der først må skrives,« skrev Bachmann selv om ’Franzas bog’, men denne anmelder er på samme tid oprevet og taknemmelig over, at denne tekst findes i verden.

»Manuskriptet forekommer mig at være en hjælpeløs hentydning til noget, der først må skrives,« skrev Bachmann selv om ’Franzas bog’, men denne anmelder er på samme tid oprevet og taknemmelig over, at denne tekst findes i verden.

DPA/Ritzau Scanpix

Kultur
23. december 2022

I november 1966 opgav Ingeborg Bachmann at arbejde videre med den første bog i det romanprojekt, hun kaldte ’Dødsmåder’. Egentlig skulle hun bare sende nogle mindre rettelser til sin redaktør, men ved genlæsningen blev hun chokeret og fik kolde fødder.

»Manuskriptet forekommer mig at være en hjælpeløs hentydning til noget, der først må skrives,« skrev Bachmann beklagende til sin redaktør og lagde den næsten færdige Franzas bog på hylden. Der blev den liggende, indtil Bachmanns forlag i 1978, fem år efter hendes død, udgav det ufærdige manuskript, der nu for første gang også kan læses i dansk oversættelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her