Årets kunstbøger
Læsetid: 9 min.

En tendens går igen i årets bedste kunstnerbøger

Et betonøre med rødt bånd, et lille lyserødt kartotek over forsvundne kunstværker, en avis og en leporello er blandt årets fineste kunstnerbøger
»Jeg kunne godt sidde en eftermiddag og ae disse ark, drikke te og dyrke en rolig vinterzen,« skriver Maria Kjær Themsen om Sara Lubichs kunstbog ’SNOW’.

»Jeg kunne godt sidde en eftermiddag og ae disse ark, drikke te og dyrke en rolig vinterzen,« skriver Maria Kjær Themsen om Sara Lubichs kunstbog ’SNOW’.

Sofie Amalie Andersen

Kultur
30. december 2022

I bunken af årets kunstnerbøger, er der kun én der ligner sådan en helt almindelig bog. Med hard cover og lækkert format. De øvrige er bittesmå, store og flade, de er kollektive manifestationer eller en simpel avis. Én er udformet som et lille lyserødt kartotek over forsvundne kunstværker, og en anden kommer med et betonøre viklet om omslaget. Her er listen over årets ti fineste kunstnerbøger, hvor en tendens til at gå i gamle arkiver, viser sig.

’Still Fantasy’

Den eneste kunstnerbog i bunken, der rent faktisk ligner en bog, er Absalon Kirkebys nye Still Fantasy, der udelukkende består af fotografier. Én af måderne at skelne mellem kunstnerbøger og andre kunstbøger er, om det er en bog om kunst, eller om det er en bog som kunst. Sidstnævnte er et værk i egen ret, og hvor der sjældent vil indgå forklarende tekster. Således heller ikke i Kirkebys bog, der ikke har en eneste linje tekst i den ellers tykke bog – foruden titlen på coveret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her