Bogkritik
Læsetid: 4 min.

Jeg har aldrig oplevet en roman, hvor en flok køer spiller så hjertegribende en rolle som i ’Elven’

Forholdet til kvæget udgør klangbunden i Rosa Liksoms roman ’Elven’, som foregår under Laplandskrigen og handler om migration og flygtninges skæbne
Kultur
20. januar 2023
Rosa Liksoms nye roman foregår mellem september 1944 og april 1945 under krigen i Lapland, hvor hun selv er opvokset.

Rosa Liksoms nye roman foregår mellem september 1944 og april 1945 under krigen i Lapland, hvor hun selv er opvokset.

Rosa Liksom, som er opvokset i Lapland, har den mest indgående forståelse for køers følelser, jeg nogensinde har læst om. Faktisk har jeg aldrig oplevet en roman, hvor en flok køer spiller så hjertegribende en rolle som i Elven. Forholdet til kvæget udgør den klangbund, som jeg-fortællerens skæbne udspiller sig på baggrund af.

Der er ellers drama nok i hendes liv. Romanen foregår mellem september 1944 og april 1945, under Laplandskrigen, hvor Finland er besat af tyske tropper, der trækker op gennem landet fra syd gennem Lapland, mens sovjetiske tropper er i færd med at trænge dem op mod nordspidsen af Norge, og tyskerne undervejs brænder alt af efter sig. Jeg-fortællerens far er soldat i krigen, og hun må flygte sammen med sin mor og onkel samt Katri, en jævnaldrende pige, som er medhjælper på gården. Grænsen mellem øst, hvor de befinder sig, og sikkerheden i vest er den elv, som har givet romanen navn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Karin Gottenborg

Det lyder som en spændende bog, man måske ikke tør læse - men på den anden side: Sådan havde jeg det også med “Bytte” en roman af Svensk-samiske Ann-Helén Laestadius, som også beskriver en samepiges tætte forhold til dyr, her er det så rener. Den kan varmt anbefales!