Bogkritik
Læsetid: 3 min.

Anna Juuls ’Superskurk’ er henkastet og alvorlig på samme tid

Anna Juul fortæller hudløst om psykisk sygdom i sin nye bog. Hun siger tingene, som de er, men giver samtidig fornemmelsen af på samme tid at gemme sig bag sine mange udråb og digressioner
Anna Juul skrev sin første digtsamling under pseudonymet Veronika Katinka Martzen og  har siden udgivet to bøger, hvoraf denne nyeste ’Superskurk’, hverken deklarer sig som roman eller fagbog.

Anna Juul skrev sin første digtsamling under pseudonymet Veronika Katinka Martzen og  har siden udgivet to bøger, hvoraf denne nyeste ’Superskurk’, hverken deklarer sig som roman eller fagbog.

Fryd Frydendahl

Kultur
27. januar 2023

Er det ikke, som om der er kommet et nyt sludrende eller bare snakkende stilideal i dansk litteratur? Som om kravet for, hvad der udgør en god sætning, simpelthen er ved at blive omtydet. Jeg tænker på for eksempel Victor Boy Lindholm eller Tine Høeg. Men også i den grad på Anna Juul, der skrev sin første digtsamling under pseudonymet Veronika Katinka Martzen og siden har udgivet to bøger, hvoraf denne nyeste Superskurk, hverken deklarer sig som roman eller fagbog.

Måske indskriver den sig endda i en ny genre: en rant. En tekst, der ikke ligefrem er en tirade, dertil alligevel for lavtravende – som er mindre gennemført vanvittigt end en rablen – dertil dog for rationel i sine overskridelser – og som hverken er hel tordentale eller ren orddiaré.

En rant. Et stilideal, der snarere læner sig op ad klummeskribentens hverdagssnak end ad romanens præcisionskrav. Næsten som en slags podcastificering af bøgernes verden, hvor litteraturen omformes til en serie af uforpligtende enetaler foretaget af unikke og spændende personligheder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her