Musikkritik
Læsetid: 5 min.

Danske kvinder rusker liv i kammermusik, avantgarde, kvindestemmen – og vores kroppe

Fra det musikalske Udkantsdanmark kan vi glæde os over overvældende strygermutationer og moderne ’nordic baroque’. Alt står til forhandling, og nye aftaler skrives nummer for nummer
Kultur
3. januar 2023
Jura.

Jura.

Asher Olsen

Den kvindelige strygertrio toechter og Ani Kampe alias Jura finder hver deres vej ind i kunstmusikken. Den del af den, som ingen bånd binder, og hvor visionerne regerer.

Lisa Marie Vogel, Katrine Grarup Elbo og Marie-Claire Schlameus, der tilsammen udgør toechter, har med debutalbummet Zephyr gjort noget nyt og fascinerende ved strygerinstrumenterne cello og violin. Det er sket før i musikhistorien. Amerikanske Laurie Anderson satte på sin såkaldte tape bow violin fra 1977 et tonehoved fra en båndoptager på sin violin og erstattede hestehalehårene på buen med indspillet spolebånd. Som hun så afspillede ved at stryge båndet hen over tonehovedet.

Mindre revolutionært, men til gengæld nyligt var det, da violinisten, sangeren og sangskriveren Sudan Archives klangmuterede sin violin på sit 2022-album Natural Brown Prom Queen. Og også brugte instrumentets trækrop som slagtøjsinstrument.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Frank Østergaard

Her i huset arbejder familien sig ind i den fine anmeldte musik!
Sommtider som lydkulisse til byen København
Hvem forhandler musikken oå cd’r
Eksempelvis også Sudan Archives!

Ralf Christensen

Hej Frank,
Godt at høre! Jeg tror ikke det udkommer på cd. Nu om dage er det mest streaming og vinyl. Måske Sudan Archives dog, for det er en kommercielt set større udgivelse.
Mvh
Ralf