bogkritik
Læsetid: 2 min.

Endnu en morsom og satirisk miniroman af Yvan Goll fra 1920’ernes Europa

Endnu en morsom og satirisk miniroman af Yvan Goll

Yvan Goll (1891-1950) skrev mest lyrik, både på tysk og fransk, men altså også den lille række af veloplagte og vildt morsomme småromaner om Europa i den prekære mellemkrigstid. ’Ned med Europa’ er en af dem.

Ullstein bild

Kultur
13. januar 2023

En ung mand med idealismens hellige, men efterhånden også lidt slatne flamme stående ud af ørerne ankommer engang i 1920’erne til Paris. Han har tilbragt årene under den store krig i Schweiz sammen med en gruppe ligesindede filantroper og har under slagord som »Menneskegodheden« samt »menneskelighed« og »broderskab« i forskellige kombinationer kæmpet og stridt og endda opnået en vis berømmelse. Da krigen sluttede, sluttede imidlertid også hans tilværelses gode og farefulde øjeblikke. Nu skal i byernes by, kunstens, men også revolutionernes og fremskridtets Atlantis, heroismens bål genantændes.

Det går anderledes.

Hans halvbror, som han genforenes med i Paris, er del af kunstens nye avantgarde og af en ungdom fuldkommen renset for idealer og drømme. Det er livstræt blaserthed gjort lækker med træffende formuleringer og farverige cocktails.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her