Bogkritik
Læsetid: 5 min.

Jesper Wung-Sungs dystre og skånselsløst virkelighedstro fortællinger er smaddergode

Jesper Wung-Sungs ti nye noveller er tematisk dystre, men triumferer over stoffet gennem tæt og konkret menneskeskildring
I Jesper Wung-Sungs nye novellesamling ’Ud af ti mænd’ handler uden undtagelse om individer i krise.

I Jesper Wung-Sungs nye novellesamling ’Ud af ti mænd’ handler uden undtagelse om individer i krise.

Les Kaner

Kultur
27. januar 2023

Titlen på Jesper Wung-Sungs nye bog, en tungtvejende novellesamling og forfatterens tiende bog for voksne, kan forstås på flere måder. Teksterne handler uden undtagelse om individer i krise, heraf et, som før var en mand, men nu er en såkaldt transperson og altså, hvad der i hendes tilfælde er blevet ud af en mand. Mænd kan med andre ord falde forskelligt ud.

Men titlen kan også gå på novellernes fortælleforhold. Vi har i alle ti omgange at gøre med beretning i tredje person og stabil synsvinkelbrug, ofte med anvendelse af ikke bare tankereferater, men også direkte tankecitat og såkaldt »dækket« tankegengivelse, hvor vi er helt inde i knolden på ledefiguren og fornemmer dens særlige sprogbrug, en teknik, som medvirker til intens identifikation. Hver enkelt tekst kommer så at sige direkte ud af personen, selv om denne grammatisk set er en »tredjeperson«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her