Musikkritik
Læsetid: 7 min.

John Cale er stadig en alsidig rejsende i musikkens urovækkende egne

John Cale var med til at bringe avantgardistisk støj ind i rock’n’roll, har produceret en række af rockens radikale mesterværker og har over et halvt århundrede opbygget et enestående katalog af urovækkende sange. Hans nye album viser, at den 80-årige walisiske musiker langtfra er færdig med at udforske musikken

John Cale har ikke bare efterladt et varigt mærke på støjrocken via sin tid i The Velvet Underground, men også på musik fra kunstnere som Patti Smith og Nico.

Chantal Anderson

Kultur
27. januar 2023

Genrebetegnelsen art rock kan virke som et noget udvandet begreb, der ofte bruges i flæng om rockmusikere, der skilter med, at de på et tidspunkt har været på en udstilling eller åbnet en bog. Men den walisiske musiker John Cale kan alligevel om nogen bære betegnelsen med en næsten 60 år lang karriere, hvor han med lige dele forfinet raffinement og kompromisløs avantgarde har dissekeret den menneskelige eksistens og skubbet til musikkens grænser. Samtidig har han formået at skabe et katalog uden sidestykke i moderne populærmusik.

Som den outsider og excentriker han altid har været i rocken, har han måske aldrig opnået egentlig stjernestatus, men til gengæld har han netop fra outsiderens position haft enorm indflydelse på musikkens udvikling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Frank Østergaard

Jeg bakker op om, at du Rasmus Steffensen skal have lønforhøjelse for denne anmeldelse af Cales musik - fremragende ;o)
Nu håber jeg, Mercy findes på cd.

Jens Christensen

Den er skam på CD. Jeg nyder den. Det er en fornøjelse, at den ældre klassisk uddannede herre igen-igen præsterer sådan en fornyelse.

Niels østergård

Den findes også i det helt rigtige format.
https://www.discogs.com/release/25823425-John-Cale-Mercy