Kunstkritik
Læsetid: 6 min.

Kinesisk samtidskunst anno 2023 spørger, hvem der har retten til at glo og blive begloet

Kinesisk samtidskunst anno 2023 er fuld af ris, skrifttegn og drager. Men på Gl. Strand viser en perlerække af kunstnere også, at man ikke kan følge sine fordomme om riget i midten til dørs

Geng Xue: ’Mr. Sea’ (2014), still fra video

Geng Xue

Kultur
27. januar 2023

Porcelæn mod porcelæn har en skinger lyd: Det klirrer kort, tørt og ujævnt mod øregangen. Minder dig om, at nok har leret overlevet over tusind graders varme, men et fald fra en bordkant kan ødelægge alt.

Efter at have set tre etagers kinesisk samtidskunst på Gl. Strand, der lige nu viser gruppeudstillingen Stepping Out!, er det lyden af porcelæn, jeg ikke kan få ud af hovedet igen.

»Mr. Sea«, der er en stopmotionfilm af Geng Xue, fortæller en Adam og Eva-lignende historie med porcelænsdukker. En kvinde forfører en mand i en mystisk skov. Hun forvandler sig til en slange under akten, bider ham – men dør selv af giften. Og alt imens handlingen skrider frem, støder de skrøbelige dukkelemmer eller grenene på porcelænstræer knitrende mod hinanden. 

Det er eventyrligt – men også så sart. Hele tiden er uroen der.

Sådan er det hele vejen gennem Stepping Out!, der ved første øjekast ligner en udstilling med kunst, der er på kornet »kinesisk«. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her