Bogkritik
Læsetid: 4 min.

Se en naturforsker gennem Kathrine Assels og Anna Margrethe Kjærgaards magiske mikroskop

Exofiktionen tager færre gidsler i børnelitteraturen. Det viser Kathrine Assels og Anna Margrethe Kjærgaard med deres forsøg på at forstå, hvordan en polsk naturforsker kan gå så meget op i tanglopper
Exofiktionen tager færre gidsler i børnelitteraturen. Det viser Kathrine Assels og Anna Margrethe Kjærgaard med deres forsøg på at forstå, hvordan en polsk naturforsker kan gå så meget op i tanglopper

Anna Margrethe Kjærgaard

Kultur
3. februar 2023

’Exofiktion’ er vist det, man kan kalde en bølge inden for dansk litteratur i disse år. Den har sikret os prisvindende romaner om Ida Hammershøi, Claude Cahun og Kristian Zahrtmann og fornyet romangenren herhjemme, men den er ikke uden etiske faldgruber.

At digte videre på et levet liv kan nogle gange virke, som om forfatteren bare ikke orker besværet med research. Andre gange står det tydeligt frem, at forfatterens tilføjelser åbner for en ny forståelse af et menneske. Ikke en, der er mere sand, men en, der transcenderer sandheden om det enkelte menneske og kaster blikket tilbage på læseren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her