Bogkritik
Læsetid: 4 min.

Succesforfatteren Hervé Le Tellier er dygtig til at iklæde sig lånte fjer

Bestsellerforfatteren bag ’Anomalien’, franske Hervé Le Tellier, kredser om sin mors svigt ved at citere et hav af mandlige forfattere
Informations anmelder overvejer, om det er i den ellers glimrende sci-fi-forfatter Hervé Le Tellier, at erindringsgenren møder sin naturlige grænse.

Informations anmelder overvejer, om det er i den ellers glimrende sci-fi-forfatter Hervé Le Tellier, at erindringsgenren møder sin naturlige grænse.

Joel Saget

Kultur
27. januar 2023

Anomalien, der vandt den prestigefyldte franske Goncourt-pris i 2020, var en af den slags bøger, man ikke skulle læse bagsideteksten på. En eksistentialistisk sci-fi-fortælling om et rutefly, der bliver fordoblet, lød ikke ligefrem ... godt.

Men det var det: Historien om en lejemorder, en nigeriansk popstjerne og en kræftsyg pilot, der pludselig ikke var enere, men to, blev oversat til dansk i 2022 – og snart gik den på omgang i mine bekendtskabskredse som sær og medrivende lekture.

Forfatteren var Hervé Le Tellier, tidligere videnskabsjournalist og præsident for det eksperimenterende litterære-matematiske selskab Oulipo, og succesen kaldte selvfølgelig på flere gode bøger fra hans hånd. Nu har vi i stedet fået den selvbiografiske roman Alle lykkelige familier fra 2017. 

Bogen begynder med Le Tellier, der mindes at være 12 år gammel og opdage, at han ikke ville blive ked af det, hvis hans forældre skulle dø i et biluheld. »Det var dér, jeg forstod, at jeg var et uhyre,« konkluderer han og gør dermed bogens spørgsmål til: Hvilken familie har frembragt sådan et følelseskoldt monster?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her