Det er svært at lave let radio. ’Ugen forfra’ på P1 er et hæderligt forsøg

P1’s nye lørdagsprogram ’Ugen forfra’ – afløser for Bagklog – snubler lidt i sit eget koncept, men har værterne til at vokse med opgaven. Og så er de faktisk flinke folk, som man godt gider at hænge ud med
Den evigt kvikke Huxi Bach er den ene af værterne på det nye formiddagsprogram på P1 ’Ugen forfra’.

Den evigt kvikke Huxi Bach er den ene af værterne på det nye formiddagsprogram på P1 ’Ugen forfra’.

Jens Dresling

Kultur
19. januar 2023

I de allersidste sekunder af lørdagens udgave af det nye formiddagsprogram på P1 bliver dagens gæst, Enhedslistens tidligere profil Pernille Skipper spurgt, om hun vil komme igen en anden gang. Det er den slags retoriske spørgsmål, der er tegn til produceren om at sætte jinglen i gang, og en pæn gæst vil svare, at det vil hun da vældig gerne.

Heldigvis er Skipper ikke sådan en: »Jeg er i tvivl,« svarer hun i stedet. »Min mormor siger, at hvis man er i tvivl, er man ikke i tvivl,« siger den evigt kvikke vært Huxi Bach. »Så det vil du gerne«.

Det var her, at en mindre dreven vært var blevet slået lidt af pinden. Jeg er ret sikker på, at jeg højst kunne levere et øh-bøh-tihi-comeback, var jeg endt i en lignende situation bag en mikrofon. Og det er en af grundene til, at det er Huxi Bach og ikke mig, der vælter rundt fra radioprogram til radioprogram og nu er endt på DR’s nye satsning lørdag formiddag – det slot, hvor Statsradiofonien stadig har rigtig mange af os i sin store hule hånd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det kan jo være det samme, når man udfylder slotten med den samme ligegyldige magasinunderholdning.

Dorte Sørensen

Tak til Anna von Sperling - det er dejligt at læse , at jeg ikke var den eneste der krympede tæerne over Esben Kjær nedrakning og pral med hvor populær Bag klog var.
Han var en katastrofe, da han var med i Orientering - men Orientering er nu i dag helt spoleret. Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare sparede den ene vært , det ville da være en meget bedre besparelse en genudsendelser af Slotsholm mv. lagt ind i Orientering.

Steffen Gliese

Dorte Sørensen, det er ikke genudsendelse af Slotsholmen, det er nye, daglige reportager fra redaktionen, der således bidrager til Orientering - en egentlig ret klog prioritering af ressourcerne.
Jeg er egentlig ikke så ked af den nye Orientering, der også giver daglig udlandsdækning. Man kan diskutere, om det ligger godt indenfor rammerne af et program, men indholdsmæssigt synes jeg ærlig talt, der er sket en opstramning.
Derfor kunne lørdag formiddag også med fordel bruges meget bedre - f.eks. på det program om Humaniora, der passende kunne supplere den nu fine dækning af naturvidenskaben i tre-fire programmer over ugen, det er ikke gjort med filosofi alene.

Dorte Sørensen

Ja Steffen Gliese - men ikke desto mindre så kan der høres en genudsendelse på Slotsholms "normale" formiddagstid.
Men det korte af det lange det gør ikke Orientering bedre at inddrage et tidligere politisk formiddagsprogram i Orientering og med andre værter.
Hvis Orientering skal spares væk - så var det da mere ærligt at skære sendetiden åbent ned fra 2 timer til 1 time.

Rolf Andersen

Hvorfor skal det være 'let radio' ?

Jeg holdt meget af 'Huxi og det gode gamle folketing' på det hedengange Radio24syv, hvor den vidende og dygtige Huxi talte med tidligere folketingsmedlemmer om tidens politik. Glimrende journalistik.

Men igen: Hvorfor skal al DR-radio være 'let' ? Og så på P1 ? Der må gerne være nogle 'tunge' programmer ind imellem. For hvis dem, der lytter på et 'let' program så pludselig falder ind i et 'tungt' program, og så bliver hængende, så er det da virkelig public service.

Og argumentet med, at det skal være for de unge lyttere, hlder altså heller ikke. Da jeg var teenager tilbage i 70'erne var jeg da fast lytter til 'det gode gamle' P1 på FM.

Og ja, jeg kan da godt finde ud af at høre radio på DAB, WIFI og så videre. Jeg synes bare, det er irriterende, at jeg skal have så mange forskellige 'radio-apparater' rundt om i huset, bilen, sommerhuset osv.

Lisbet Møller, Christian Mondrup, Mathias Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Lisbet Møller

Ja, hvorfor skal det være let radio??? Og sludre pludre radio? DR er stadig forpligtet på public service aftalen, men jeg synes ærlig talt det halter.

Lotte Jørgensen

Nu hørte jeg Ugen forfra her lørdag - og jeg regner med jeg finder andre græsgange lørdag formiddag. Bagklog var ikke uden problemer - men man kunne være sikkert på, at "magten" ikke blev talt efter munden. Og det var ikke hvad der skete lørdag. 3 personer fra den kulturelle elite, med stor selvbestemmelse over hvordan deres arbejde kan tilrettelægges, var hjertelig enige om, at modstanden mod afskaffelsen af Store Bededag var smålig, uden udsyn, ikke værd at lytte til - hvorimod regeringen havde mod til at gøre noget utraditionelt, der ikke burde betyde noget for den enkelte borger.
Det var ren snakken maget efter munden - og næsten ikke til at høre på. Jeg har haft venner fra industrien der selv kunne tilrettelægge tre (3) ud af deres dengang 25 feriedage - resten planlagde virksomheden. At afskaffe en fastlagt fridag (hvor man kan planlægge hvad man gerne vil) er ikke bare noget man lige gør - det er kun spiseligt hvis man i bund og grund selv kan planlægge størsteparten af sin arbejdstid. Så det bliver nok et farvel til Ugen forfra.
For øvrigt er det ikke længere en direkte udsendelse med lytterdeltagelse - og på baggrund af referencen til antallet af underskrifter mod afskaffelsen af Store Bededag som helligdag (302.000 blev nævnt) vil jeg antage at udsendelsen er optaget fredag formiddag.
Hvis man tager et blik over alle ændringerne der er introduceret på P1 fra 1.1.2023 er det er gennemgående træk at alt skal kunne produceres mellem 8.00 og 15.30 - det er lidt fattigt.