Denne artikel er delt af Niels Johan Juhl-Nielsen

Informations abonnenter har betalt for artiklen, men Niels Johan vil gerne give dig mulighed for at læse den.

filmkritik
Læsetid: 5 min.

Der bor en lille Blackstone inde i os alle

Dokumentaren ’Kampen mod spekulanterne’ er en dilemmaspækket gyser om en gruppe lejeres kamp mod salget af deres hjem til grådige amerikanske spekulanter. Men også om, hvordan vi nok alle sammen gerne ville score et par hurtige millioner, skulle muligheden opstå
Der er en Frederiksberg-konservatisme, men også en Frederiksberg-aktivisme, forklarer beboerformanden Søren i filmen.

Der er en Frederiksberg-konservatisme, men også en Frederiksberg-aktivisme, forklarer beboerformanden Søren i filmen.

Christoffer Dreyer

Kultur
27. februar 2023

»Respekter skødet fra 1932,« står der på et af de protestskilte, som beboerne i Den Sønderjyske By har strikket sammen til fakkeltoget foran Frederiksberg Rådhus en kold aften i 2018. »Fis af, Blackstone,« hedder det mest kradse indslag i aftenens skilteskov.

»Ligesom der er en Frederiksberg-konservatisme, er der en Frederiksberg-aktivisme,« forklarer beboerformanden, Søren, i dokumentarfilmen Til kamp mod spekulanterne, der i aften kan ses på DR. »Det skal være ordentligt og roligt.«

Og ordentligt er det. I skarp kontrast til den behandling, de fremmødte mener, kommunen har givet dem. Den semikommunale boligudlejer Frederiksberg Boligfond har nemlig kort forinden skrevet under på salget af deres hjem til amerikanske Blackstone. Lejerne i de 308 lejligheder i det yndige rosa boligkompleks på ydre Frederiksberg skal nu vænne sig til at kalde verdens største kapitalfond for deres udlejer.

Skrid

Og lejerne er ikke i tvivl om, hvordan det signal skal læses: »Fuck ud af vores kommune, I fattigrøve,« som kunstner, urtemediciner, førtidspensionist og mangeårig beboer i Den Sønderjyske By, Jette, udtrykker det.

For salgssummen på astronomiske 538 millioner kroner ville aldrig kunne forrentes af den relativt beskedne leje, beboere betaler. Købet giver derfor kun mening for de cottoncoat-klædte advokater, der er fløjet ind fra hovedsædet på Manhattan, hvis planen er at slippe af med de nuværende lejere og udleje på ny til en langt højere pris.

For det er Blackstones modus operandi: Kapitalfonden, der frem til 2019 købte massivt op i København – omkring 140 ejendomme i hovedstaden var ejet af fonden i 2018 – foretager gennemgribende istandsættelser, kaldt 5.2-renovering, hvorefter huslejen ifølge dansk lovgivning kan skrues op.

Men det skal fandeme blive løgn, siger (en ressourcestærk kerne af) lejerne i Den Sønderjyske By og beslutter sig for at kæmpe imod.

Skødet

Det er den klassiske David vs. Goliat-fortælling, der var udgangspunktet, da instruktør Christoffer Dreyer i 2018 henvendte sig til beboerne og spurgte, om han måtte følge deres kamp for det boligområde, de holder så meget af.

Mange af beboerne har boet der hele livet, nogle igennem generationer. I dag er de stolte af at være en lille oase af mangfoldighed med pensionister, pædagoger, drukkenbolte, skolelærere og skæve eksistenser midt i det mondæne Frederiksberg.

Den Sønderjyske By er en lille enklave af mangfoldighed i et mondænt Frederiksberg, som beboerne kæmper for at bevare.

Den Sønderjyske By er en lille enklave af mangfoldighed i et mondænt Frederiksberg, som beboerne kæmper for at bevare.

Morten Bastholm

Men virkeligheden er sjældent med på at spille efter mytologiens helte/skurke-skema. Og gennem de fem år, Christoffer Dreyer har filmet, er der sket så mange twists og turns, at en manuskriptforfatter, der ville skrive en historie om den menneskelige natur, som den kommer til udtryk i en beboerforening, ikke kunne have gjort det bedre.

For en beboer finder et gammelt skøde fra 1932 i Rigsarkivet, hvori der står, at i fald Frederiksberg Boligfond vil sælge ejendommene, har kommunen forkøbsret. Vælger kommunen at takke nej, skal lejerne tilbydes at købe – og det vel at mærke til den oprindelige pris fra 1932, der beløber sig til sølle 2,8 millioner kroner.

Menneske med en friværdi

Men ingen har hørt lejerne. Og så har vi den juridiske ballade. Tovtrækkerier får Blackstone til at trække sig fra købet, og beboerne fejrer sejren med en gårdfest. Året før mødte kun 17 op, nu kan de fylde to store pavilloner.

»Jo stærkere fjenden er, jo stærkere bliver fællesskabet,« siger Søren i skåltalen.

Symbolsk utvetydigt slutter festen med, at bardunerne blafrer, og ballonerne flyver.

»Jeg tror, der kommer blæst,« siger en festdeltager og ser op mod den grånende himmel.

Her kunne historien så ende i harmonisk status quo, men sådan skulle det ikke gå. For i processen er det gået op for beboerne, at hvis Frederiksberg Boligfond af retten tvinges til at leve op til det gamle skøde, kan de hver især købe deres lejligheder som andele for kun 18.000 kroner – lejligheder, der i samme øjeblik ville være 2,5 millioner værd ved videresalg.

»Så ville jeg blive et menneske med friværdi,« siger vores urtekunstner tænksomt.

Andre er mindre begejstrede for tanken om, at de skal score kassen, stik imod de oprindelige hensigter med de billigere lejeboliger i Den Sønderjyske By. Konflikten ulmer. Nu Lille mand vs. Lille mand. 

De andre fattigrøve

Og var det ikke nok dilemma for beboerne, så viser det sig, at Frederiksberg Boligfond er i så seriøse økonomiske vanskeligheder, at den ville stå over for en konkurs, hvis den blev tvunget til at sælge ejendommene til lejerne for, hvad der i praksis ville beløbe sig til to pebernødder og en rusten kapsel. Og hvad så med de 2.400 lejere i boligfondens øvrige ejendomme?

Vil beboerne have på samvittigheden, at de ikke bare tager livet af den oprindelige idé med Den Sønderjyske By, men også smider alle de andre fattigrøve ud af kommunen?

At lejerens advokat så ovenikøbet kan meddele, at den gæld, Boligfonden i så fald ville efterlade, ville overgå til kommunekassen, gør ikke sagen nemmere.

»Vi har aftalt at drikke champagne, når fonden går konkurs,« siger en lejer glad til beboerformand Søren, der kæmper for at finde en grimasse, der kan passe. Han er gået forrest i kampen mod Goliats grådighed under paroler om, at der skal være plads til alle i vores by. Den lille mand må nu indse, at der altid er en mand, der er mindre. Og at ’systemet’ ikke er noget, der er udenfor, men i en vis forstand er os alle sammen.

Boliggyser

Lejere vælger at holde fast i retssagen mod Frederiksberg Boligfond, hvordan det ender, vil jeg så undlade at spoile om, men blot på det varmeste opfordre til at kigge med. For Kampen mod spekulanterne er en fremragende dokumentar om de følelser, der knyttes til det sted, vi bor, og om en byudvikling, der alt for længe har fået lov til at løbe løbsk i vores hovedstad.

Men også om, hvor langt vores solidaritet med dem ovre i den næste blok går. En dag, da beboerne i Den Sønderjyske By står op, er der på en husmur i løbet af natten blevet malet en haj med blod dryppende fra gabet og teksten »Bolighaj«.

Haj? Mig? Måske vi må indse, at der inde i os alle bor en lille Blackstone, der kan titte frem, hvis fristelsen bliver for stor.

’Kampen mod spekulanterne’. Dokumentar. Instruktion: Christoffer Dreyer. Kan ses på DR1 mandag kl. 21.25 og på dr.dk/drtv/

Niels Johan Juhl-Nielsen læser Information

Måske skulle du også prøve?

Vi vil gerne give dig muligheden for at læse og lytte til seriøs, sjov, kritisk, idérig, afslørende, udfordrende, fri og uafhængig journalistik.

Prøv Information gratis i en måned.

Prøv Information nu
Følg disse emner på mail
Jesper Johannsen

Danmark er også ved at blive godt og grudigt Blackstone'net. Præcis som det er sket i Tyskland efter HARTZ reformerne i starten af 00'erne. Indtil nu har største parten af den danske befolkning eget deres egen bolig. Men det er på vej til at forandre sig. I Tyskland er det de færreste, som har råd til deres egen bolig grundet de dårlige lønforhold bunden af det tyske samfund må tage sig til takke med. Samtidig er boligmassen blevet opkøbt af private velhavende spekulanter, som i dag sidder på majoriteten af boligmassen, som de tjener styrende på at udleje til de mindre bemidlede. Dette har så gennem de seneste 20 år medført bunden er blevet endnu fattigere i det tyske samfund, mens de velhavende er blevet endnu rigere på at indkassere halvdelen af bundens indkomst i husleje. Det samme er ved at ske i det danske samfund, hvor stadig flere private velhavere opkøber boligmassen til udlejning. Konsekvensen er stigende ejendomspriser, samt en udhuling af de mindst velhavendes økonomi med store konsekvenser for deres muligheder for formue som en ejerbolig nærmest er garant for og har været det i generationer i Danmark. Men om ikke så mange år vil der herske tyske tilstande på det danske boligmarked. Ikke mindst grundet den førte økonomiske politik, som øger uligheden og undergraver de lavtlønnedes økonomi mere og mere, så det til sidst må opgive drømmen om eget hjem og i stedet må slæbe sig gennem livet på en udlejers nåde og en alderdom i deraf afledt relativ fattigdom.

Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Rasmus Kristiansen, erik jensen, Thomas Petersen, Torben Arendal og Susanne Hartz anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det burde slet ikke være tilladt at sælge boliger til udenlandske investorer.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Maia Aarskov, Mogens Holme, Inger Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Rasmus Kristiansen, Nikolaj Lykke Nielsen, Karin Gottenborg, erik jensen, Søren Kristensen, Thomas Petersen, Torben Arendal og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Danske investorer har nøjagtig den samme politik som de udenlandske.

Eva Schwanenflügel, Henning Kjær og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er sagen uvedkommende, Freddie Vindberg, det handler om statens evt. mulighed for at skride ind.

Freddie Vindberg

Steffen: "det handler om statens evt. mulighed for at skride ind."

Det løb er kørt for længst.

@Steffen -- Pas på, hvad du ønsker dig!

Hvis en udenlandsk investor skal gå igennem en dansk stråmand, har du mindre gennemsigtighed og mindre ansvarlighed, ikke mere.

Hvis du synes, house-flipping, med hurtige salg, er alt for profitabelt, så sæt transaktions-skatten på ejendomssalg op, og nedsæt indkomstskatten!

Hvis du synes passive investorer, som lader en ejendom ligge i mange år, uden at forbedre den, så sæt grund-skatten (voldsomt) op, og nedsæt ejendomsværdiskatten.

Hvis du (som jeg) synes, at fortjeneste på ejendomme skal beskattes i landet og i kommunen, hvor ejendommen er, så sæt ejendomsskatten endnu mere op, men giv mulighed for seniorer og arbejdsløse og studerende, at skatten kan indefryses som et pant i huset. Hvis en pensionist skifter hus, kan du overføre pantet til det nye hus.

Hvis skatten er fair, så siger jeg "velkommen" til udenlandske investorer!