Kunstkritik
Læsetid: 4 min.

Den elektriske stol får hovedrollen i Hotel Pro Formas symbolperformance på SMK

’Elektricitet’ er et tankevækkende møde mellem videnskab og kunst – skabt med Hotel Pro Formas forkærlighed for voldsomme kontraster og dødssymbolik
Styrken ved Elektricitet er ellers det overbevisende videnskabelige overblik – med nationalhistorisk fokus på elektromagnetismens opdager H.C. Ørsted og medvirkende figurer som her i form af Nikola Tesla.

Styrken ved Elektricitet er ellers det overbevisende videnskabelige overblik – med nationalhistorisk fokus på elektromagnetismens opdager H.C. Ørsted og medvirkende figurer som her i form af Nikola Tesla.

Christoffer Askman

Kultur
25. februar 2023

»Fremtiden er elektrisk,« siger den unge mand, der skrider gennem udstillingssalene på Statens Museum for Kunst. Han har lange, mørke krøller. Hans blik gløder, og hans høje cowboystøvler rammer gulvet med hårde smæld. »Tænd. Sluk. Tænd,« fortsætter hans klangfulde stemme.

For Hotel Pro Forma får SMK til at knitre i den betagende og mystificerende udstillingsperformance Elektricitet. Værket er anbragt i nationalgalleriets samling for dansk og nordisk kunst 1750-1900 – altså billedkunst fra den periode, hvor de afgørende elektricitetseksperimenter førte til industriel brug af strøm. Dermed sætter performancen og dens installationsværker museets kunstværker i spil.

Det er Hotel Pro Formas stifter Kirsten Dehlholm, der sammen med Marie Dahl og Annesofie Becker har skabt konceptet for denne 90 minutter lange performance. Man træder ind ad en af de to døre til udstillingen i en lydkulisse af strøm, der knitrer. Fra de næste rum kan man høre stemmer fra performere, der fortæller om alt fra vekselstrøm til elektromagnetisme. Herfra er vandringen fri.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her