Bogkritik
Læsetid: 3 min.

Mathilde Moestrup skriver mildt morderisk og enfoldigt intelligent i ny roman

Med den lille raffinerede debutroman ’Elektras breve’ har Moestrup noget alvorligt på hjerte om ensomhed, nutidigt familieliv og moderne overlevelseskamp i den gentrificerede by
Kultur
3. februar 2023
Mathilde Moestrup har noget alvorligt på hjerte om ensomhed og spejlinger i ny roman.

Mathilde Moestrup har noget alvorligt på hjerte om ensomhed og spejlinger i ny roman.

People’s

I dag gik jeg ud, helt uplanlagt. Sådan lyder bogens anslag, næsten som en hilsen til Albert Camus’ roman Den fremmede: I dag døde mor. Mathilde Moestrups raffinerede lille debutroman kredser om den græske mytologis Elektra. Hendes mor har jo sammen med sin elsker dræbt hendes far, så Elektra og hendes bror, Orestes, er besat af hævntørst. De ville ønske, at i dag døde mor. Og alt efter, hvilken af de talrige Elektra-versioner der fortælles, bliver både mor og/eller elsker da også dræbt af Elektra og/eller Orestes.

Elektra kan forstås som en rasende hævner, en furie i familie med den seksuelt forsmåede Fædra og sandsigersken Kassandra, sådan som Elektra netop nu går over scenen på Husets Teater i nummer to af teatrets tre furieforestillinger. Her er myten skåret så skarpt, at Elektra står grafisk som en kvindelig Hamlet.

Men Mathilde Moestrup skærer myten helt anderledes. Og hun skærer blidere, ja hun siger bogstaveligt en masse med blomster. Afgørende bifigurer er en kvindelig gartner og en mandlig botaniker, så romanen dufter af krokus og lavendel, tulipaner, roser og syrener. Og den dufter af litteratur:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her