Bogkritik
Læsetid: 5 min.

Når sukkerets historie hvirvles op i brudstykker og bristede drømme

Den schweiziske forfatter Dorothee Elmigers nye bog er en slags researchrapport om, hvordan sukker, begær, kolonihistorie og bristede drømme hænger sammen. Den åbner nye, ret tågede, forståelseshorisonter for læseren
Dorothee Elmiger skaber nye forbindelser mellem ting, fænomener og tekster i ’Fra sukkerfabrikken’.

Dorothee Elmiger skaber nye forbindelser mellem ting, fænomener og tekster i ’Fra sukkerfabrikken’.

Helmut Fricke/AP/Ritzau Scanpix

Kultur
17. februar 2023

Den schweiziske forfatter Dorothee Elmigers nye bog Fra Sukkerfabrikken udfordrer læsevanerne og sætter tankerne fri. I stedet for en gennemskrevet roman får vi en slags researchrapport om, hvordan sukker, begær, kolonihistorie og bristede drømme hænger sammen, eller måske ikke. Det er ikke nemt at komme igennem bogen. Men den er god.

Ordet research kommer fra det middelalderlatinske circulare, gå rundt om, og det er lige præcis det, som fortælleren gør. Hun bevæger sig rundt i cirkler om sukkerets mange historiske, kulturelle og kropsrelaterede dimensioner som en hund, der har mistet sporet. Researchen fører os mange steder hen, for eksempel til den franske by med det sigende navn Plaisir, til parkeringspladsen New World Plaza, beliggende i Philadelphia, Pennsylvania, til forskellige psykiatriske klinikker i Schweiz, til den lille fiskerby Montauk på Long Island, New York og så til centrale steder på den tidligere franske koloni Haiti. Den kronologiske rækkefølge, i hvilken det sker, røbes ikke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

Ting og fænomener. Det er det man kunne kalde "dimser". Dem kan man dimse med.