Bogkritik
Læsetid: 4 min.

Romana Romanishin og Andrij Lesiv gør verden større med piktogrammer og pantonefarver

I den ukrainske billedbog ’På vej’ er bevægelse skildret som de bevægelser, dyr og mennesker altid har foretaget sig på tværs af landegrænser. Værket er skabt inden invasionen af Ukraine, men kommer alligevel til at strejfe den også
Romana Romanishins og Andrij Lesivs ’På vej’ består af illustrationerne, som nærmest bare er piktogrammer. Pile og cirkler er pile og cirkler, men pile forvandler sig også til en pilesværm med form som et menneske eller en sildestime (beskåret).

Romana Romanishins og Andrij Lesivs ’På vej’ består af illustrationerne, som nærmest bare er piktogrammer. Pile og cirkler er pile og cirkler, men pile forvandler sig også til en pilesværm med form som et menneske eller en sildestime (beskåret).

Forlaget Forlæns

Kultur
24. februar 2023

De helt usædvanlige, ukrainske billedkunstnere og billedbogskabere Romana Romanishin og Andrij Lesiv var i Danmark allerede i efteråret 2021 i forbindelse med Bogforum, hvor de præsenterede deres to sanseværker, Højlydt, stille, hviskende om høresansen og Jeg ser det om selvfølgelig synssansen. Dér stod de i en vanvittig smuk illustrationsinstallation på deres danske forlag Forlæns’ stand midt i børnemylderet, helt uden statements og sort-hvide udsagn om de gode og de onde og beviste kunstens uvurderlige betydning for et land i krig.

I maj 2022 stod de bag en støtteplakat for Red Barnets indsats i Ukraine. Det grafiske tryk var i bredformat og to stærke farver: gul og blå. I højre side står en kvinde med et barn beskyttende på armen. Otte vandrette, blå streger viser, at de to personer har bevæget sig fra et sted til et andet. De har ingen bagage, og der er ingen omgivelser til at vise, hvor de er havnet. Baggrunden er hvid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her