Rundt om en klassiker: Schuberts sidste klaversonate kalder på en ekstraordinær lydhørhed

Den er blevet en hjørnesten i klaverlitteraturen, omgærdet af en særlig veneration på grund af den melodiske og harmoniske rigdom og en strømmende lyrisk åre. Valdemar Lønsted lader otte pianister belyse Schuberts B-dur sonate, og han ender med at fremhæve disse to: Svjatoslav Richter og András Schiff
András Schiff – her i DR Koncerthuset – er en af de pianister, som Valdemar Lønsted vil fremhæve for sin fremførsel af Schuberts B-dur sonate.

András Schiff – her i DR Koncerthuset – er en af de pianister, som Valdemar Lønsted vil fremhæve for sin fremførsel af Schuberts B-dur sonate.

Finn Frandsen

Kultur
7. februar 2023

Schubert (1797-1828) var sygdomsplaget i sine sidste fem leveår. Det var gådefulde år, fordi han på trods af fysisk forfald mobiliserede en svimlende skaberkraft, ikke mindst i det sidste år, hvor han døde i november. De tre sidste klaversonater blev således komponeret i 1828, og som så meget andet fra hans hånd lå de længe uopført hen. Godt nok udgivet i 1839, men først i det 20. århundrede blev disse sonater en fast del af koncertrepertoiret. ’Rundt om en klassiker’ handler denne gang om den sidste i triaden, nr. 21 i B-dur.

Den er blevet en hjørnesten i klaverlitteraturen, omgærdet af en særlig veneration på grund af den melodiske og harmoniske rigdom og en strømmende lyrisk åre. Der er en storhed over denne sonate, lang som den er, men af en mere uhåndgribelig slags end Beethovens heroiske og konfliktsøgende. Vi skal koncentrere os om de to første satser, som med åndelige horisonter og pianistisk sensibilitet kalder på en ekstraordinær lydhørhed. Otte pianister er i spil, feltet repræsenterer fire generationer, og alle album kan streames på Spotify.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Asger Smilow Salha

Tak til Valdemar Lønsted for en fortræffelig serie om klassiske musikværker.
I den seneste artikel fra 7/2 då. gives der oplysning om, at Horowitz aldrig havde studieindspillet Schuberts sidste klaversonate, hvortil jeg tillader mig at oplyse om studieindspilning af den pgl. sonate fra februar/marts 1986 udgivet på Deutsche Grammophon i 1991 under nummer 435 025-2
På samme CD er også en liveoptagelse af Schumanns: Kinderszenen optaget i Wien maj 1987.
Jeg glæder mig til flere spændende læseoplevelser om klassisk musik i denne serie.

Allan Nørgaard Andersen

Også herfra skal lyde en tak til Valdemar Lønsted for denne særdeles interessante serie. Uanset om man ikke selv i sammen grader som Lønsted besidder evnen til at opfatte og karakterisere så mange fine nuancer i de værker, som analyseres, så skærper det lytteevnen og sansen for musikken. Tak til Information for fortsat at bringe stof af denne karakter, for uanset om vi måske ikke udgør den største gruppe i læserskaren, så er vi givetvis en del, der værdsætter artikler af denne type.