Musikkritik
Læsetid: 5 min.

Med sin soniske amulet fremmaner ukrainske Zavoloka protestsange og folkemusik fra fremtiden

Mellem folkemusik og techno søger den elektroniske musiker Zavoloka at plante håb for fremtiden i et sønderbombet landskab
Skønheden pibler ud gennem alle sprækker på Kateryna Zavolokas album ’AMULET’.

Skønheden pibler ud gennem alle sprækker på Kateryna Zavolokas album ’AMULET’.

KURØ

Kultur
25. februar 2023

Få uger efter at Rusland invaderede Ukraine i 2022, interviewede jeg den ukrainske elektroniske musiker Kateryna Zavoloka til avisen her. Det var på et tidspunkt, hvor ukrainske flygtninge i store mængder bevægede sig mod Vesten, hvor russiske soldater befandt sig lige uden for hovedstaden Kyiv, og hvor Zavoloka, der selv befandt sig i Berlin, afmægtigt forsøgte at følge med i familiens situation i Ukraine og støtte op om de flygtninge, der ankom til den tyske hovedstad, samtidig med at hun via sin kunstneriske platform og sociale medier søgte at skabe fokus på krigen, og hvordan man kunne støtte Ukraines modstandskamp. I interviewet talte hun også om kunstens nødvendighed netop i en krig, hvor russerne i hendes optik søgte at udslette Ukraines identitet. Hun formulerede et ønske om at skabe ny musik baseret på folkemusikalske traditioner fra Ukraine, men hun erkendte også, at hun i den aktuelle situation ikke evnede at koncentrere sig om sin musik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her