Bogkritik
Læsetid: 5 min.

Bogen om, at danskerne ikke får det, de dybest set ønsker: Sydsverige hjem til riget

Historiker Karsten Skjold Petersen gør meget ud af krigens virkelighed for både høj og lav – ikke mindst det rå, lidet attraktive menige soldaterliv, hvis hurtige og smertefulde afslutning altid ventede om næste hjørne

Sidste del af ’Nederlag og triumf’ handler mestendels om den svenske general Magnus Stenbock og de mange år, han efter Tönnings fald tilbragte i dansk fangenskab. På maleriet overdrager Stenbock Tönning til Frederik 4.

Statens Museum for Kunst/Ritzau Scanpix

Kultur
17. marts 2023

Foruden risikoen for at blive slået ihjel under selve feltslagene eller omkomme af infektioner eller ved de utallige arbejdsulykker bestod 1700-tallets soldaterliv plaget af kulde og fugt i elendige sygdomsbefængte vinterkvarterer i at kede sig hul i hovedet. Resten af tiden marcherede soldaterne fra kvarter til krigsskueplads og tilbage igen.

Den danske hær marcherede ved udbruddet af Store Nordiske Krig ud fra København i juni 1711, gik til fods derfra til Holsten, selvfølgelig med skib over bælterne, men ellers fra Holsten til Lauenburg og Mecklenburg og til Stralsund i Pommern, hvorefter hæren marcherede tilbage til Holsten og søgte vinterkvarter. Næste sommer marcherede soldaterne til Bremen og Stade, som de efter lang tids belejring erobrede, gik derpå tilbage til Holsten og så til Mecklenburg, hvor hæren blev slået eftertrykkeligt i slaget ved Gadebusch med tusinder af døde og kvæstede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

UPS: for tre hundrede år siden ... Men apropos fejlen, utilsigtet: for to hundrede år siden var Danmark indviklet i Napoleonskrigene, stort set af egen skyld og pga Frederik VI's halstarrighed. Ikke desto mindre var det dér nationalfølelsen så småt begyndte, på godt og ondt. Ældre er den ikke.