Dokumentar om Mariupol er en heltegerning: »Min hjerne vil glemme det, men det tillader kameraet ikke«

Uden dokumentarfilm som den hjerteskærende ’20 Days in Mariupol’ ville vi aldrig forstå krigens væsen. I dens flimrende håndholdte nærbilleder af krigszonen formidles den gru og absurditet, vi ikke kan beskrive i andre journalistiske genrer
Billederne fra Mstyslav Tjernovs film ’20 Days in Mariupol’ har gjort indtryk på verden.

Billederne fra Mstyslav Tjernovs film ’20 Days in Mariupol’ har gjort indtryk på verden.

CPH:DOX

Kultur
24. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvordan mon det må være at være Putin. Hvis det da var ham, der besøgte Mariupol først på ugen, og ikke en dobbeltgænger, som rygtet vil vide.

Her kunne han gå rundt og betragte sit ’værk’. Ødelæggelsens vælde: en affolket udbombet by, indlemmet i det russiske dødsrige, befolkningen fordrevet eller myrdet og lagt i massegrave. Var det, ligesom når andre politikere indvier nye motorveje eller plejehjem? 

Jeg dækker Ukrainekrigen, jeg skriver om troppebevægelser, frontlinjer, strategi og taktik og våbentyper. Jeg refererer militæranalytikere. Jeg optegner sikkerheds- og geopolitiske perspektiver, ser på de folkeretlige aspekter. Taler med historikere og filosoffer om krigens årsager og mål.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lasse Schmidt

»Min hjerne vil glemme det, men det tillader kameraet ikke«

Rusland vil også gerne have os til at glemme. Ruslands støtter forsøger til stadighed at så tvivl om fakta, så vi glemmer. Men det gør vi ikke.

Danny Hedegaard, Steen Bahnsen, Holger Nielsen, Torben Siersbæk, Thomas Andersen, Herdis Weins og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Mariupol

Ære være de faldne i denne i fortiden smukke by Mariupol

Ære være den litauiske instruktør Mantas Kvedaravicius minde myrdet af russerne.

De modige journalister bør hædres internationalt for deres enestående filmklip. Krigens gru og meningsløshed skildret. Det er en enestående bedrift.

Fortiden viser desværre at Det Russiske Imperium ikke har flyttet sig en millimeter, terror og atter terror driver alt i denne dysfunktionelle forfærdelige stat, der kun evner at holde sammen på sig selv ved at undertrykke egen befolkning og terrorisere naboerne i en uendelighed.

Hvor Den røde Terrorhær hærger efterlader den død ødelæggelse og nød over alt.

Kun død ødelæggelse og nød intet andet.

og så kan Diktatoren besøge hans Potemkin kulisse af en genopbygget by, så det i Rusland ser ud som at Mariupol er # befriet # uden et skud er løsnet.

For tyskerne er dette her onde minder om hvorledes Den Røde Terrorhær smadrede alt på sin vej fra Gumbinnen i Øst over Tilsit, Insterburg, Königsberg, Elbing, Danzig, Kolberg, Breslau, Oppeln, Stettin: Listen er uendelig lang i det oprindelige Østtyskland hinsides Oder og Neisse floderne. Den gang kunne Den Røde Terrorhærs hærgen forklares ikke undskyldes med Værnemagtens ligeså forfærdelige ødelæggelse og hærgen og terror i Leningrad, Stalingrad, Kharkiv, Kiev, Rostov on Don og listen over ødelagte russiske byer var ligeså uendelig lang.

Forstemmende at historien nu skal gentage sig, og endnu mere forstemmende at russerne har ødelagt et forhold til en brodernation hvor mange taler russisk, som vil sætte sig spor mindst 50 år måske længere frem i tiden. Alt russisk vil blive set med den dybeste misbilligelse og mistro. Vejen til tilgivelse bliver desværre uendelig lang.

For den almindelige russer, ukrainer, tysker, østriger, polak, ungarer, finne, rumæner, geogier, og alle de andre folkeslag, som har været vidner til det her vanvid udi ødelæggelse og terror står citatet malet for denne i fortiden smukke bys skæbne Mariupol.

En læge siger: Krig er som »røntgen, den gør alt transparent – gode mennesker bliver bedre, slette mennesker værre«.

VH
KFK

Danny Hedegaard, Kim Houmøller, Steen Bahnsen, Holger Nielsen, Thomas Andersen, Herdis Weins og Carsten Kristensen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

En god opfriskning for vor tid, at krig er en perversion, der gentages indimellem.

Lasse Schmidt

Enig. Gid det ikke var sådan.

I øvrigt også en god opfriskning, at uanset perversionens natur, vil der altid være folk, der beskylder offeret i stedet den, der udfører overgrebet. Det er rystende, hvor meget russisk misinformation om Mariupol, der blev viderebragt her i spalterne - som fx løgnene om Mariana fra Mariupols fødehospital, som nævnes her i artiklen.