Bogkritik
Læsetid: 4 min.

Historien om slynglen Jack Welch viser, hvordan kapitalismen brød den sociale kontrakt

Hvordan er det sket, at en amerikansk direktørs løn er steget med 940 procent siden 1978, mens en arbejders kun er steget med 12? Ny bog viser, hvornår kapitalismens deroute begyndte

Jack Welch iværksatte tre politikker, som hurtigt blev velkendte i den vestlige verden, og som grundlæggende ændrede kapitalismen.

Camilla Stephan/Ritzau Scanpix

Kultur
17. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Både i historievidenskaben og i kapitalismeanalyser er der en diskussion om forholdet mellem aktører og systemer. Hvad driver udviklingen? Er det stærke enkeltpersoner, der former og farver deres tid, eller er vi, som Karl Marx skrev det, »økonomiske karaktermasker«, der udfører vores plads i strukturen?

Den amerikanske erhvervsjournalist David Gelles, der til daglig skriver om finans, erhverv og teknologi for The New York Times, har skrevet en forrygende fortælling om én mands succesfulde angreb på efterkrigstidens organiserede kapitalisme.

I 1981 blev Jack Welch administrerende direktør i en af datidens allerstørste selskaber, General Electric. Selskabet, der cirka 100 år tidligere var blevet startet af Thomas Edison, havde 400.000 ansatte og producerede varer med en årlig værdi lig en procent af USA’s bnp. Welch blev direktør en måned efter, at Ronald Reagan var blevet præsident. Nu skulle det frie marked regere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Med indførelsen af afdrags frie lån på boliger i 2003 og markedsorienterede arbejdsmarkedspensioner indført som konsekvens af finans katastrofen i 2008 er Danmark og danskerne nu blevet en del af den "moderne" kapitalistiske centrifuge, som slynger penge ud af almindelige mennesker som så blevet opsuget af samfundets rigeste.

I 2008 mistede millioner af amerikanere deres hjem og pensionsopsparing og dermed reelt deres liv i et samfund, hvor kun penge har betydning. I Danmark slap danskerne dengang fri. Det var før vi i Danmark blev "moderne".

Igen er banker ved at miste fodfæste, senest Credit Suisse, grundet en ureguleret kapitalisme, hvor banker kan løbe hornene af helt ind til kraniet. Til forskel fra 2008 er danskerne denne gang med på karrusellen takket være den liberalisering og "modernisering" Danmark har været udsat for siden 2008 af særligt Venstre regeringer.

Danskerne fik en forsmag på betydningen for deres "moderne" markedsorienterede arbejdsmarkedspensioner sidste år, hvor depoterne raslede ned grundet negative renter. Negative renter, som blev opfanget af smarte spekulanter.

-

Ronald Reagan var en marionetdukke for mennesker som Jack Welch.

Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Mads Troest, Per Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar